De 15-jarige Yoëlla Wijkniet bezorgt in de omgeving van het Fregat in Veenendaal-west. Ze doet dat met veel accuratesse. (Foto: Martin Brink)
De 15-jarige Yoëlla Wijkniet bezorgt in de omgeving van het Fregat in Veenendaal-west. Ze doet dat met veel accuratesse. (Foto: Martin Brink) (Foto: )

Yoëlla Wijkniet uit Veenendaal: 'Bezorgen goede combinatie met studie'

Door Martin Brink

Veenendaal - Hoeveel kranten ze bezorgt en om welke straten het gaat, dat heeft de 15-jarige Yoëlla Wijkniet niet direct paraat, wel dat ze het leuk werk vindt. En zo kom je nog eens in de omgeving.

''Ik vind het leuk om te doen en dit kan ik mooi combineren met mijn studie.'' De jonge Veenendaalse bezorgt sinds anderhalf jaar de Rijnpost. Ze wil er best over vertellen.

Yoëlla laat in de straten rond haar ouderlijke woning aan de Fregat in Veenendaal-west elke woensdag twee huis aan huiskranten door de brievenbus glijden, waaronder de altijd dikke en veelgelezen Rijnpost. Haar gebied zijn de straten rond het Fregat: de Klipper, Galjoen en Jol. Navraag bij de verspreidorganisatie leert dat het gaat om in totaal 137 kranten.

Toekomst

Het is een klus die ze zeker niet zonder tegenzin doet. Het is immers goed te combineren met haar studie. Ze zit op het Christelijk Lyceum Veenendaal, VWO. Nog twee leerjaren. ''Het is wel aanpoten maar goed te doen,'' zegt ze daarover. Haar toekomst is al vastomlijnd. ''Ik wil dierenarts worden. ''Hoe dat komt? ''Ik weet het niet.'' Het gezin waarin Yoëlla samen met haar 8-jarige broertje Joian woont telt een hond, hamsters, kanaries en nog wat andere kleindieren. Ze is ook vast van plan zich voor te bereiden op een studie Diergeneeskunde in Utrecht. ''Ik ga mij zeker aanmelden om eens een dag mee te lopen met een dierenarts hier in Veenendaal.''

Goede combinatie

Waarom dit baantje? ''Om een beetje bij te verdienen,'' zegt ze eerlijk. Was de vulploeg in de supermarkt niet beter? ''Nee, want dit kan ik combineren met mijn school en het is lekker dichtbij.'' Hoe komt ze erbij? ''Eigenlijk door mijn moeder. Die raadde mij dit aan. Zij helpt mij. Vouwt de kranten of folders en gaat zelfs mee om ze te bezorgen.'' Op woensdagochtend wordt de stapel kranten bezorgd. Vervolgens gaat moeder Anja ze vouwen zodat Yoëlla ze in de loop van de middag en vroege avond kan verspreiden. ''Dan ben ik 's avonds klaar.'' En als ze even niet kan: dan zorgt ze ervoor dat er vervanging komt. In ieder geval is opa Evert, die in de buurt woont, altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken. Zo ook deze week.

Nooit klachten

Klachten heeft Yoëlla nooit gehad. Dat is ook bij het Verspreidingsburo Rhenen (VSB) opgevallen, de verantwoordelijke verspreidorganisatie. ''Als het moet bezorgt ze zelfs extra wijken,'' meldt Mark Lieftink van VSB. Hij noemt het een ideaal baantje voor jongeren, huismoeders en ouderen die in beweging willen blijven.
Yoëlla is de bescheidenheid zelve. Verheugen de bezorgers zich op het einde van het jaar, voor Yoëlla hoeft dat eigenlijk niet. ''Nee hoor. Ik vind dat maar niets dat langs de deuren gaan. Mijn moeder is meegegaan.'' Uiteraard is ze wel blij met de attenties. ''Op één adres kreeg ik een nieuwjaarskaartje waarin wat geld zat. Dat is toch heel leuk.''

verspreidingsburorhenen.nl

Meer berichten