Het peloton tijdens de een na laatste ronde.(Foto: Max Timons)
Het peloton tijdens de een na laatste ronde.(Foto: Max Timons) (Foto: )

'Fast Eddy' wint Ronde van Ochten

door Marco Diepeveen

Veenendaal/Ochten - De Veenendaalse fietsenmaker Eddy van IJzendoorn heeft de 69ste Ronde van Ochten op zijn naam geschreven. Bij de veteranen won Nils ten Brinke uit Apeldoorn, terwijl de Nijkerkse Noa de Haan bij de dames bovenaan het erepodium eindigde. De regen- en onweersbuien gooiden wat roet in het eten. Maar het programma hoefde hierdoor niet te worden aangepast.

Eddy van IJzendoorn, bijgenaamd Fast Eddy, was de hele wielerwedstrijd zeer actief op het bij vlagen spekgladde parcours. Al vroeg in de wedstrijd ontsnapte hij met een groep en halverwege de koers slaagde hij erin om een ronde te pakken. De kopgroep nam daarna weer afstand. Toen enkele buitjes het parcours weer glad maakten, sloop Van IJzendoorn samen met Ronan van Zandbeek uit Schijndel weg. Van het tweetal was Fast Eddy veel op kop te vinden. In de eindspurt klopte hij zijn metgezel, al moest er wel een fotofinish aan te pas komen zodat Van Zandbeek net als tweede eindigde. Bennekommer Steven Stenekes sleepte brons in de wacht. Voor Eddy van IJzendoorn was het de tweede maal dat hij zegevierde in de Ronde van Ochten: ook in 2013 won hij.
De nummers twee en drie bij de veteranen waren Harold van Rooijen uit Tiel en Peter de Weert uit Staphorst. Het zilver en brons bij de dames gingen respectievelijk naar Nienke Veenhuizen en Lisanne Immerzeel. Van de 22 gestarte dames haalden er 21 de finish. De elite maakte 68 rondjes van in totaal 80 kilometer. De dames en de veteranen peddelden 50 kilometer weg.
De jongste jeugd (tot 6 jaar) mocht meedoen aan de Dikke Bandenrace. Rondemiss Daphne van den Berg reikte de prijzen uit. Bij de start hadden de veteranen wat last van de plensbuien. Reden waarom een aantal renners, waaronder de plaatselijke favoriet Eddy Hermsen en zijn zoon Mark, voortijdig afstapten. De slechte weersvoorspellingen waren ook terug te zien in de aanmeldingen en de bezoekersaantallen. Normaal gesproken staan er tussen de vierhonderd- en vijfhonderd supporters langs de lijn. Ditmaal hield de organisatie het op een 'paar honderd.

Valpartij

"Er was één valpartij: op de hoek van de Schoolstraat met de Ambachtsstraat", zegt penningmeester Auko Bennink. "Een renner kreeg een kapotte band, met een valpartij en wat schaafwonden tot gevolg. Gelukkig landden ze net voor de Rode Kruistent." De organisatie blikt tevreden terug op het wielerfestijn. "Ondanks de regen en het onweer mogen we niet klagen. De kopgroep liet zich niet onbetuigd, er werd flink hard gereden. Twee man liepen zelfs een ronde in. Ook de sfeer bij het publiek was uitstekend." De Ronde van Ochten is de oudste wielerklassieker van Nederland. Volgend jaar wordt de 70ste editie verreden, op zaterdag 18 juli. Voor de jubileumronde hoopt de organisatie extra groot uit te pakken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden