Tijdens de open dag op zaterdag 27 juli kunnen museumbezoekers volgen hoe de aak in Museum Veenendaal wordt gerestaureerd. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
Tijdens de open dag op zaterdag 27 juli kunnen museumbezoekers volgen hoe de aak in Museum Veenendaal wordt gerestaureerd. (Foto: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

Open Dag restauratie turfaak

Veenendaal - Tijdens de open dag op zaterdag 27 juli kunnen museumbezoekers live volgen hoe de historische turfaak van Museum Veenendaal door de scheepsarcheologen van Erfgoedpark Batavialand wordt gerestaureerd. Deze specialisten zullen hierbij uitleg geven over hun werkzaamheden en uiteraard is het mogelijk vragen te stellen. De toegang en de deelname aan de activiteiten is deze dag gratis.

Het historische schip maakt op dit moment deel uit van de tijdelijke tentoonstelling 'Turf, het bruine goud', waarbij ook het transport over water een belangrijk thema is. Om 11.00 en om 13.00 uur zullen gidsen in de zaal toelichting geven op deze expositie. Kinderen kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur gezellig aan de knutseltafel aanschuiven om hun eigen bamboe veenaak te pimpen.
De aak is gebouwd in de 19e eeuw en kwam na de Tweede Wereldoorlog in het bezit van de familie Braafhart-van den Bruinhorst van het Gelders Benedeneind. Cornelis van den Bruinhorst kocht deze gebruikte aak ter vervanging van zijn eigen aak die tijdens evacuatiewerkzaamheden in de Betuwe onherstelbaar beschadigd was. De aak is in 1989 door de gemeente Veenendaal aangekocht en aan het nieuw te realiseren museum geschonken.

Het vooronderzoek naar de conditie en de gedeeltelijke restauratie van de aak uit de museumcollectie wordt uitgevoerd door scheepsarcheoloog Laura Koehler, specialist maritieme materialen en een collega. Hun vaste werkplek is het conserveringsstation bij de Bataviawerf in Lelystad, waar zij op dit moment werken aan een bijzonder schip uit Kampen, de zogenoemde IJsselkogge.

Het museum is op zaterdag 27 juli van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang en deelname aan de activiteiten is op zaterdag 27 juli gratis. Reserveren is niet nodig.

Museum Veenendaal in de Cultuurfabriek, Kees Stipplein 76, 3901 TP Veenendaal
Tel. 0318 55 00 10
www.museumveenendaal.nl

Meer berichten