Deze Veenendaalse scouts gaan naar de World Scout Jamboree. (Foto: PR)
Deze Veenendaalse scouts gaan naar de World Scout Jamboree. (Foto: PR) (Foto: )

Scouts naar World Scout Jamboree Amerika

Veenendaal - Ze hebben er anderhalf jaar lang naartoe geleefd en aankomend weekend is het zo ver: Vijf Veenendaalse jeugdleden van Scoutinggroep De Zwervers vertrekken zondagochtend vroeg naar de Verenigde Staten voor het grootste scoutingevenement ter wereld. Ze doen samen met ruim 40.000 scouts uit 150 landen mee aan de 24ste World Scout Jamboree in West Virginia. "Een enorm avontuur, waar je als jeugddeelnemer maar eens in je leven aan mee kunt doen", blikken de scouts vooruit.

De World Scout Jamboree wordt eens in de vier jaar gehouden, elke keer in een ander land. Scouts uit de hele wereld gaan tien dagen lang op kamp om elkaar te leren kennen, samen te gaan feesten, elkaars cultuur te leren kennen en samen grenzen te gaan verleggen. In totaal doen er ruim 1000 Nederlandse scouts mee aan de World Scout Jamboree.

Veen zin in

Marlon, Martijn, Flavio, Ylva en Britt hebben er enorm veel zin in. Ze zijn ingedeeld in de troep 'Speculazen' van het Nederlands contingent. Elke troep bestaat uit 36 jeugdleden tussen de 13 en 17 jaar oud. "We zijn het afgelopen jaar al een paar keer samen op kamp geweest om kennis te maken", zegt Marlon. Haar zus deed vier jaar geleden mee aan de World Scout Jamboree in Japan en zo werd ze aangestoken met het 'Jamboreevirus'. "Veel lol en avontuur beleven en andere mensen met andere culturen leren kennen", vat ze haar verwachtingen samen.

Reis Washington

Flavio verheugt zich al op American Pancakes, zegt hij lachend. En Martijn wilde al langer heel graag een keer naar de Verenigde Staten. Na afloop van de World Scout Jamboree maken de Nederlandse deelnemers nog een reis naar Washington en New York. Half augustus keren de scouts weer terug naar Nederland, met ervaringen die ze niet snel zullen vergeten. "Ik denk dat je door deel te nemen aan de WSJ zelfstandiger wordt en groeit", zegt Ylva. "Je moet wel open staan voor andere culturen. Het zal mijn kijk op de wereld veranderen."

Meer berichten