Pepijn, Bas en Jan van de Pol, vlak na hun gezamenlijke finish bij Triathlon Veenendaal in 2014.(Foto: Stichting Triathlon Veenendaal)
Pepijn, Bas en Jan van de Pol, vlak na hun gezamenlijke finish bij Triathlon Veenendaal in 2014.(Foto: Stichting Triathlon Veenendaal) (Foto: Stichting Triathlon Veenendaal)

Geschiedenis in drie generaties bij de Triathlon Veenendaal

Veenendaal - Zijn mooiste en meest bijzondere triatlon herinnering? Samen met zijn vader en broer finishen tijdens Triathlon Veenendaal op zaterdag 23 augustus 2014. Hij had gezwommen, zijn broer gefietst en zijn vader gelopen. Drie 'van de Pol' mannen sámen bij de triatlon.

Bas van de Pol glimlacht als hij eraan terug denkt. 'Van mijn vader hoefde nooit iets, maar het is dankzij hem dat ik plezier haal uit de sport en dat ik dit op mijn beurt weer door kan geven aan mijn eigen kinderen.'

De geschiedenis van Bas met Triathlon Veenendaal gaat terug naar het allereerste begin. Het is 1983 en Bas is acht jaar oud. Vol trots staat hij samen met zijn broer met een tuinslang in de hand voor hun huis, om de langsrazende atleten van verkoeling te voorzien.

Kinderschoenen

Terwijl zij bekertjes water uitdelen, smeert hun moeder broodjes voor de vrijwilligers en worden uit de kelder massagetafels gehaald. 'De triatlonsport stond nog echt in de kinderschoenen', aldus Bas, 'en ook Triathlon Veenendaal was die eerste editie niet te vergelijken met hoe het nu is. Maar wat was het prachtig!'

In zijn hand heeft hij het allereerste triatlonshirt dat, volgens zijn eigen woorden, 'bijna van ellende uit elkaar valt'. Maar wegdoen kan hij het niet. Te veel goede herinneringen. Maar ook emotionele herinneringen sinds zijn vader (Jan van de Pol) in 2014 plotseling overleed tijdens de Ameland Adventure Run. Een half jaar na die gezamenlijke finish in Veenendaal.

Jan van de Pol was de man die, samen met Henk Uri aan de wieg stond van Triathlon Veenendaal. Met zo'n 100 deelnemers aan die eerste editie, was het in niets te vergelijken met hoe het evenement nu is. Zijn eigen eerste triatlon herinnert Bas ook nog maar al te goed. 'Dit was in 1988 in Scherpenzeel met de oude garde van VZC. Ik was 12 jaar oud en reed op een oude barrel van een fiets, terwijl grote helden van mij als Rob Barel of Gregor Stam al echt zo'n professioneel spaghettistuur hadden. Dat wilde ik ook wel, maar van mijn vader moest ik eerst de sport leuk gaan vinden.'

Plezier

Plezier hebben in de sport, dat heeft bij de familie van de Pol altijd voorop gestaan. Wat overigens niet betekent dat ze niet fanatiek zijn. 'Als ik start wil ik sowieso finishen' aldus Bas.
'Uitstappen is geen optie en onvoorbereid aan iets beginnen, dat zit ook niet in mijn genen.' Genen die ook weer worden doorgegeven aan zijn eigen kinderen. Zoals zijn zoon die vorig jaar met de scholierentriatlon meedeed.

Of Bas zelf nog grote doelen heeft? 'Sowieso weer starten in Veenendaal dit jaar op de Olympische Afstand. Maar mijn echte droom is om in 2020 of 2021 de hele Triatlon van Almere volbrengen. Deze heeft mijn vader tien keer gedaan toen hij net zo oud was als ik nu en hier finishen, dat zou de cirkel wel rondmaken.'

Admicom Triathlon Veenendaal vindt plaats op zaterdag 24 augustus. Inschrijven via www.triathlonveenendaal.nl

Meer berichten