Medewerkers van RST Zorgverleners lieten onlangs kinderen op de Dr Steenblokschool en de Calvijnschool kennismaken met zorg.  (Foto: PR)
Medewerkers van RST Zorgverleners lieten onlangs kinderen op de Dr Steenblokschool en de Calvijnschool kennismaken met zorg. (Foto: PR) (Foto: )

RST zorgverleners te gast op dr Steenblokschool en Calvijnschool

Veenendaal - Medewerkers van RST Zorgverleners lieten onlangs kinderen op de Dr Steenblokschool en de Calvijnschool kennismaken met zorg. Verpleegkundige Jeanine de Kruijf schreef daarover onderstaand verhaal, waarin ook de christelijke identiteit wordt uitgelegd.

"Het is 7 uur 's morgens als we binnenstappen bij Mathilde. Mathilde is een meisje met een handicap. Als jij 's morgens opstaat, ben je in 10 minuten wel aangekleed. Maar dat duurt wel wat langer als je je armen en benen stijf zijn en niet doen wat jij wil. Het verzorgen van Mathilde duurt ongeveer een uur. We geven haar eten en medicijnen via een slangetje in haar buik."

Tekort

Dat kwam ter sprake tijdens de gastles van thuiszorgorganisatie RST Zorgverleners bij de groepen 7/8 en 8 van de Johannes Calvijnschool en de dr. Steenblokschool in Veenendaal. RST Zorgverleners biedt wijkverpleging in de thuissituatie. Naast wijkverpleging geeft zij ook huishoudelijke hulp en kraamzorg. De verpleegkundigen vertellen de kinderen over het werken in de (thuis)zorg. Er is een groot tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, dan is het mooi als je kinderen enthousiast kan maken voor werk waarin je zoveel kunt betekenen voor anderen.

De kinderen doen in een uur tijd enorm veel indrukken op. Zo vervangen ze een voedingsslangetje in de buik van Mathilde. Mathilde krijgt gelijk haar medicijnen en haar voeding. "Zit daar boerenkool in?", "is dat vies?" vragen de kinderen over de voeding. "Hoe maakt de dokter dan zo'n gaatje in je buik?"

Dat het voor een cliënt niet altijd makkelijk is om afhankelijk te zijn van een ander, ervaart de groep ook. Het is best spannend en voelt vreemd als je klasgenootje je gezicht wast. Wel super leuk om het zelf bij je klasgenoot te mogen doen! Zuster Susan (wijkverpleegkundige RST Zorgverleners) laat verschillende materialen zien, van een insulinepen tot een stomazakje toe. "Best griezelig als je ontlasting in een zakje komt".

Zwachtelen

Om bij dikke voeten en enkels het vocht weer omhoog te stuwen, mogen ze bij elkaar de benen zwachtelen. Dit blijkt best ingewikkeld, sommige tenen kleuren een beetje blauw! "Dan zit het te strak!" weet een van de kinderen.

"Waar staat RST Zorgverleners eigenlijk voor?" vraagt één van de kinderen. Het staat voor Reformatorische Stichting Thuiszorg. Dat betekent dat onze christelijke identiteit terugkomt in ons werk.
Zuster Jeanine vraagt: "Hebben jullie een idee waarom dat zo belangrijk en waardevol is?" De kinderen weten het antwoord: "Dan begrijp je dat mensen uit de Bijbel willen lezen en bidden. Als er geen familie is, kan de zuster ook uit de Bijbel lezen". Het is waardevol dat de visie van de cliënt en de zorgverleners op leven en dood bij elkaar aansluit bij, je begrijpt elkaar zonder woorden. Dat is prettig vooral in moeilijke situaties, bijvoorbeeld als iemand ernstig ziek is. Samen heb je Gods Woord als leidraad.''

Meer berichten