Ferry Gerritsen van De Basiliek: "Veenendaal past in het rijtje van New York, Parijs, Berlijn en Londen." (Foto: Marco Diepeveen)
Ferry Gerritsen van De Basiliek: "Veenendaal past in het rijtje van New York, Parijs, Berlijn en Londen." (Foto: Marco Diepeveen) (Foto: )

Eerste lustrum voor Basiliek: 'Musici roemen de ambiance'

Door Marco Diepeveen

Veenendaal - Tributebands, workshops, kerkdiensten van Mozaiek0318, het Nederlands kampioenschap stijldansen: De Basiliek is werkelijk van alle markten thuis. Waar in 2014 één van de hoofddoelen was om Mozaiek0318 een plek te geven voor de zondagse diensten, groeide De Basiliek uit tot een zeer populair multifunctioneel event- en congrescentrum in Veenendaal.

Berlijn, New York, Londen, Parijs en… Veenendaal. "Voor sommige internationaal bekende artiesten en bands hoort Veenendaal echt in dit rijtje thuis, hoewel het merendeel geen idee heeft waar het ligt!", zegt commercieel directeur Ferry Gerritsen. "De laatste tijd weten veel tribute bands, bijvoorbeeld van Queen en Dire Straits, ons te vinden."

Zakelijke markt

En dat geldt ook voor de zakelijke markt. De Basiliek aan de Wiltonstraat is meer dan een podium voor culturele en religieuze bijeenkomsten. "Vooral het onderwijs, de zorg en de techniekbranche ontdekken de gemakken van onze accommodatie. De ene keer een serie workshops, de andere keer een congres, presentatie of ledenbijeenkomst. De Basiliek is dus echt niet alleen een kerkgebouw, zoals veel mensen denken. Het is leuk dat we steeds met een andere doelgroep te maken krijgen."

Mozaiek0318 houdt maar liefst drie diensten op een zondag, die steeds zo'n 1.500 kerkgangers trekken. Een aantal dat gestadig groeit, waardoor de – royale – grote zaal bijna te klein is. Verder beschikt het multifunctionele gebouw over een kleine zaal, een foyer, twee crèches, een parkeergarage en professionele studio's voor live registraties. Eigen technici werken indien gewenst samen met de technici van de uitvoerende(n).

Huiskamergevoel

"Musici en evenementenorganisatoren roemen de akoestiek, de goede bereikbaarheid vanaf de A12, onze centrale ligging in Nederland en de gemoedelijke sfeer hier. De setting is klein en intiem – een beetje een huiskamergevoel – waardoor je makkelijk contact hebt met het publiek. Ook met de bezoekers die helemaal achterin zitten. Tegelijk is het podium behoorlijk breed, waardoor er veel en grootschalige activiteiten tegelijk kunnen plaatsvinden."

U vraagt, wij draaien. "Bij De Basiliek is heel veel mogelijk. We stellen ons altijd flexibel op. Sterallures en gekke wensen van grote artiesten? Nou, dat valt best mee hoor! De belangrijkste bepalende factor is de beschikbaarheid. Na vijf jaar zie je steeds meer terugkerende klanten, waardoor de agenda sneller volloopt. Vier evenementen op één dag vormen geen uitzondering. Maar er blijven altijd dagen, dagdelen en periodes in het jaar met beschikbare ruimte. En natuurlijk zijn sommige events gelijktijdig in te plannen. Geen dag ziet er hier hetzelfde uit."

Meer berichten