Wandelen in en om de restanten van de Grebbelinie. Het kan binnen kort onder leiding van een gids. (Foto: Bert Rietberg)
Wandelen in en om de restanten van de Grebbelinie. Het kan binnen kort onder leiding van een gids. (Foto: Bert Rietberg) (Foto: )

Langs de sporen van de oorlog met 7e Grebbe-Vallei Wandeltocht

Regio - Zaterdag 6 juli kunnen wandelaars weer in het oorlogsverleden duiken. De Stichting Recreatie Vallei & Veluwe (SRVV) organiseert voor de zevende maal de wandeling door de Grebbelinie en de Vallei, een interessante regio met een belangrijk deel van het militaire verleden van ons land.

Regio - Met stukken liniedijk, loopgraven, bunkers oude forten en het Militair Ereveld op de Grebbeberg. Afhankelijk van het startpunt en de routelengte komt men onder meer in Renswoude, de Klomp, Veenendaal, Achterberg en Rhenen .

Nieuwe routes

Er zijn twee startplaatsen: Bezoekerscentrum Grebbelinie in Fort aan de Buursteeg in Renswoude en de Grebbestee in Achterberg. Vanuit de Grebbestee kunnen de deelnemers een nieuwe 30km route kiezen.
Zij komen dan onder meer via de Grift/Valleikanaal door Veenendaal en natuurgebied Kwintelooijen. Het Militair Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.
Bert Rietberg uit Ede zet zich als bestuurder van de Stichting Grebbelinie in voor het behoud van het militair erfgoed in de regio en zet mede de routes uit.
Gemiddeld genieten jaarlijks 500 deelnemers van de wandelingen.
De Grebbelinie is een oude waterlinie en was als verdedigingslinie van groot belang tijdens de Duitse inval in 1940. Er is veel aandacht voor educatie in het Grebbelinie Bezoekerscentrum in het Fort aan de Buurtsteeg.
Onlangs zijn de routes vanuit het Fort uitgebreid met de 15 en 30 km en is naar de ervaring van de wandelaars gevraagd. Rietberg: "Men was vooral verrast door de variatie. Het enthousiasme over de vele zichtbare oorlogselementen, overal in het prachtige landschap, is groot. De gerestaureerde loopgraaf is echt een favoriet."
Er zijn ook panelen met uitleg over de geschiedenis van de objecten. De SRVV organiseert ook de Paraglidertocht, de Pegasustocht en Capitulatie-Vrijheidstocht.

Stempels

Wandelaars kunnen in twee jaar stempels verzamelen in het Veluwe-Vallei Wandelpaspoort. Dit is ter gelegenheid van 75 jaar Airborne (2019) en de Bevrijding (2020) van een oranje jasje voorzien.
De vrijwilligers van de SRVV, Edese wandelsportvereniging Blauw Wit en Grebbelinie in het Vizier bemensen start-, controle- en eindpunten. Ook zorgen ze dat de wandelaars hun weg kunnen vinden, door de routes uit te pijlen.

Informatie

Fort aan de Buursteeg in Renswoude/de Klomp is startpunt voor 10, 15 en 30 km (8-13 uur) en de 40 km (8-10 uur). Bij de Grebbestee aan de Friesesteeg in Achterberg is de keuze 15 of 30 km (8 tot 13 uur) en 40 km (8-10 uur). De eindtijd is overal 17.30 uur. Deelnamekosten zijn 6 euro en voor KNWB-leden 5 euro p.p. Inclusief routebeschrijving en herinnering.

Info: www.srvv-events.nl

Meer berichten