Na de opening is het genieten van de Marokkaanse hapjes. (Foto's: Pieter Vane)
Na de opening is het genieten van de Marokkaanse hapjes. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Halve eeuw Marokkaanse migratie, expositie in Veenendaal

Veenendaal - Ondanks de tropische temperaturen is maandag 24 juni in het bijzijn van 30 bezoekers de reizende expositie 'Een halve eeuw Marokkaanse migratie een gedeelde geschiedenis' in het gemenetehuis geopend. Het was het een gezellige opening met mooie woorden van de wethouder Martijn Beek, initiatiefnemer Nadia Aliyat en Jos Schilte. Tijdens de opening is stilgestaan bij het feit dat 50 jaar geleden het wervingsverdrag met Marokko en Nederland is getekend.

Dit verdrag zorgde ervoor dat de arbeidsomstandigheden van de Marokkanen in Nederland werd verbeterd. Ook ging men terug naar de moeilijke tijd van emancipatie en integratie van de Nederlandse Marokkanen. Wethouder Martijn Beek stond stil bij de vele Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Het eerste exemplaar van het lokale boekje is door de wethouder uitgedeeld aan Driss Nassih. Hij is sinds 1970 in Veenendaal, werkte lange tijd bij het CMD als migratiewerker en ging in 2017 met pensioen.

Viering in 2016

Het boekje blikt terug op de viering in 2016 en brengt in foto's en kleine verhalen het migratieverhaal van de Veenendalers met een Marokkaanse achtergrond in beeld.
Daarnaast kreeg Mohamed Bensalem een medaille met de vlag van Marokko en Nederland. Deze medailles zijn bij de viering in 2016 in de Cultuurfabriek uitgedeeld aan ruim 40 helden die al in de jaren 60/70 in Nederland zijn gekomen om hier te werken.
De expositie bestaat uit zes mega-koffers die vanaf twee kanten het verhaal vertellen en zichtbaar maken hoe een halve eeuw Marokkaanse migratie eruit ziet. Iedere koffer heeft een eigen thema. Ook zijn er vijf prachtige foto's te zien van vijf mannen van het eerste uur. Deze foto's zijn in 2016 gemaakt door Michiel Pothoff. Te zien tot maandag 1 juli.

Meer berichten