DownTown nadert de voltooiing. Tijdens Open Monumentenweekend in september is de voormalige kerk voor iedereen te bezoeken. (Foto: PR)
DownTown nadert de voltooiing. Tijdens Open Monumentenweekend in september is de voormalige kerk voor iedereen te bezoeken. (Foto: PR) (Foto: )

DownTown: nog even geduld a.u.b.

Door Lilian Steensma-Valkenburg 

Veenendaal - Het duurt nog een week of twaalf voordat DownTown aan het Thoomesplein de deuren opent. In de voormalige Pniëlkerk wordt momenteel met man en macht gewerkt om de verbouwing op tijd af te ronden.

De hekken die rond de kerk staan houden eventueel nieuwsgierig publiek op veilige afstand. Aan die hekken zijn doeken bevestigd waarop de openingsdatum prijkt: 14 september. Wie tussen die doeken door gluurt, staart in een bouwput. Stapels met plastic bedekte bouwmaterialen, blootliggend leidingwerk en stapels enorme bouwtekeningen. En herrie. Veel herrie. Voor een leek lijkt het een ongeorganiseerde bende. Voor de mannen die er aan het werk zijn, is het hun dagelijkse werkelijkheid. En zij weten exact waarmee ze bezig zijn.

Schema

Hanno van Veldhuizen van Valleibouw leidt de verbouwing. Hij is tevreden over de voortgang. 'We lopen mooi op schema', laat hij weten. 'Nou ja… In zoverre…', laat hij er grinnikend op volgen, 'We hadden er al rekening mee gehouden dat we in deze fase met uitdagingen te maken zouden krijgen. Als alles zo naadloos op elkaar moet aansluiten, is het niet verwonderlijk dat er zo nu en dan vertraging optreedt. We zijn daar gelukkig op berekend.'

Regisseren

Neem bijvoorbeeld de wandafwerking. Maandag plaatste Valleibouw profielen waartussen isolatiemateriaal werd aangebracht. 'Voordat de wandafwerking ertegenaan kan, moet de installateur er elektra aanleggen. Komt de installateur een dag later dan gepland, dan kunnen ook die wanden pas later worden dichtgezet. Dat soort situaties regisseren, is echt precisiewerk', weet Hanno uit ervaring.

Zichtbaar

Als het project klaar is, zal er nog veel herinneren aan hoe de kerk er ooit uitzag. Oude bakstenen muurtjes en veel van de typische, vierkante raampjes worden niet weggewerkt. Tijdens de verbouwing zijn zelfs de contouren van de oude gebogen ramen die in de jaren 60 werden dichtgemetseld weer zichtbaar.

Boog

'De prachtige vorm van die klassieke gebogen ramen vind je terug in de nieuwe gevel', vertelt Hanno. 'Die is nu al goed zichtbaar van de buitenkant, ondanks de hekken. Een unieke onderneming, die glazen gevel. Diverse Veense bedrijven leverden er een bijdrage aan. Het stalen frame, de betonnen omlijsting en de aluminium kozijnen… Allemaal uit Veenendaal. Daar mogen we samen best trots op zijn', vindt hij.

Burgemeester

De tijd dringt. Tijdens het open monumentenweekend van half september verricht burgemeester Kats de opening. Tenminste, dat is de bedoeling. Gelooft de opdrachtgever eigenlijk nog wel dat de verbouwing op tijd klaar zal zijn? 'Ja, hoor!' zegt Ferry Gerritsen van DownTown vol goede moed. 'Zolang Hanno en zijn mannen er vertrouwen in hebben, heb ik dat ook.'
Veenendaal gaat het meemaken. Wees welkom vanaf zaterdag 14 september. Weten wat er allemaal te doen zal zijn bij Downtown? Lees het op www.downtownveenendaal.nl

Meer berichten