De kunstenares gaf uitleg over haar werk. De aanwezigen luisterden aandachtig. (Foto's: Pieter Vane)
De kunstenares gaf uitleg over haar werk. De aanwezigen luisterden aandachtig. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Beelden van geheime veen-receptuur

Veenendaal - Helemaal weg van veen en wat kun je daar mee doen. Dat legde Nick van de Griendt zijn toehoorders uit. Hij kwam in de cultuurfabriek om daarover te vertellen, een en ander naar aanleiding van de expositie in het museum waar Gilbert en turf zowat samengaan.

Er werden de bezoekers schitterende beelden getoond van onmetelijke landbouwgronden in Oost-Europa voor de turfwinning. Nick vertelde over het turfplantje; de Spaghnum plant, waarvan een voorbeeld op de demotafel te zien was. Dit plantje gedijt goed in een zuur milieu en heeft tevens een conserverende werking op organische materialen die in de bodem terecht komen.

Veenlijken

Zo zijn er in turfwingebieden regelmatig 'veenlijken' opgegraven, gemummificeerde corpo's waarvan de skelet structuur meestal verdwenen is omdat een zuur milieu kalk oplost.
Belangrijke vraag van veel mensen tegenwoordig is: "Waar wordt veen nog voor gebruikt?". Nick van de Griendt vertelde dat een goede potgrond voor het overgrote deel uit veen bestaat. Het is voor de Nederlandse tuinbouw dus een uitermate belangrijke grondstof.
Er zijn ook landen, zoals Ierland, Zweden, Finland en Rusland waar energiecentrales worden gestookt op turf. Daarnaast zijn er vele andere toepassingen, industriële, zoals het gebruik van actieve kool uit turf voor water- en luchtfilters en medicinale. Wie kent er niet de Norit-tabletten voor gebruik bij maag- en darmstoornissen.
Turf wordt ook gebruikt in de balneologie (een therapie die gebruik maakt van modder/turf baden voor verschillende behandelingen).
Het wordt ook gebruikt als een mooie bodembedekker in stallen.

Door het veen geïnspireerd

Dioni ten Busschen is de eerste beeldend kunstenaar die door het veen geïnspireerd werd om daar kunst van te maken. Zij gaf tekst en uitleg over haar werk en de inspiratie die ze vond in oude bodemvondsten met verwijzing naar enige door haar gemaakte menselijke sculpturen.
Het was bij haar eerste bezoek aan het veengebied Soosaare in centraal Estland, al weer bijna tien jaar geleden, dat zij van mening was dat daar een prachtig product lag waar veel dingen mee gedaan konden worden.

Geheime receptuur

Na enig experimenteren was zij in staat om haar eerste kunstwerk, een hand, te tonen. Vrij snel daarna volgden meer kunstwerken.
In de loop der jaren is haar geheime receptuur meerdere malen aangepast wat haar in de gelegenheid stelde om steeds grotere kunstwerken te maken. Zij maakt nu beelden, ornamenten, meubilair en verlichting van turf en zelfs schilderijen op een turfbasis.
Het is ook mogelijk om een muur van een turfstucwerk te voorzien.
Zij exposeert nu in Museum Veenendaal waar haar werken nog tot en met zaterdag 31 augustus te zien zijn.

Meer berichten