Foto: Teus

CSV/ Het Perron winnen finale

Dit jaar deed de CSV/ Het Perron voor de eerste keer mee aan Vakkanjer Scout competitie voor klas 1 van het VMBO. Ruim achtduizend leerlingen van zo'n honderdvijftig scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag met de challenge 'vrijheid in beweging' ontwerp een MoNument voor opdrachtgever Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Veenendaal - Met Vakkanjer Scout ontdekken jonge vmbo’ers hun vakmanschap en zetten ze flinke stappen in hun ontwikkeling. Niet alleen op het gebied van technische vaardigheden, dankzij speciale workshops werken ze ook aan skills zoals presenteren en samenwerken.

Afdelingsleider TL+ van de CSV/ Het Perron Virginie van Driel: “Leerlingen worden binnen de TL+ breed opgeleid in de wereld van mens, techniek en ondernemen. De vakkanjers opdracht is een die precies binnen de wereld van techniek pas

Jongens en meiden worden meegenomen in de wereld van de opdrachtgever tijdens de inspiratieles. Ze kunnen daarna meteen aan de slag met het ontwerp. Zodra het idee online staat op de speciale site, kan er gestemd worden. De schoolwinnaars gaan vervolgens met hulp van professionele productontwerpers hun idee tot uitvoering brengen. Daarna presenteren ze op de regiofinale hun oplossing aan de vakjury en de opdrachtgever. Docent Klaas Hoekstra: ”Daar was het nog even spannend. Ze waren eerst niet door, maar hoorden later dat ze een wildcard naar de landelijke finale gekregen hadden. De meiden konden toen verder werken aan een werkend prototype. We zien het resultaat.”

,,We hebben bedacht om een monument te maken met drie onderdelen die met vrijheid te maken hebben. Dit zijn een hart, wereldbol en een peace teken'', zeggen Jasmijn, Indy en Rowena. ,,Het hart staat voor liefde, want wij vinden dat iedereen gerespecteerd moet worden zoals die is en ook kan zijn zoals die is. Dan de wereldbol: hier in de wereld wordt veel oorlog gevoerd dan ben je dus niet veilig. Dat vinden wij niet kunnen, iedereen moet veilig thuis kunnen zitten en zich vrij kunnen bewegen. Het peace teken staat voor jezelf zijn. Dat je kunt doen en laten wat je wilt. Ons idee werkt zo dat we een touch screen hebben waarop je dus kunt klikken welk onderdeel je wilt.''

De jury was erg te spreken over het vervolg. Het monument hield niet op bij het monument. Van jouw keuze ontving men dan een sleutelhanger om je aan jouw keuze te herinneren. Zo bleef het monument in het NU. Rowena, Jasmijn en Indy waren wel erg zenuwachtig. Ze moesten als eerste van de tien finalisten hun pitch houden, maar gezien het resultaat, de eerste plaats, deden ze dat geweldig. Naast de wisselbokaal met medaille en certificaat ontvangen ze ook een VIP arrangement Soldaat van Oranje met backstage rondleiding.
Virginie van Driel: “Dit is zo goed bevallen en past zo goed binnen de TL+ dat we dit zeker een vervolg gaan geven en zelfs uitbreiden naar klas 2 TL+. Daar ligt de uitdaging al te wachten met het ontwikkelen van een Cruijff court.”

Meer info is te vinden op : https://vakkanjers.nl/challenges/scout

Meer berichten