Varen met de Veense aak: straks voor iedereen bereikbaar. (Foto: PR)
Varen met de Veense aak: straks voor iedereen bereikbaar. (Foto: PR) (Foto: )

Arrangement langs Veense turf

Veenendaal - De stichting Gilbert van Schoonbeke Veenendaal heeft een nieuwe turfaak laten bouwen, die zaterdag 22 juni tijdens de Gilbert Regatta te water wordt gelaten. Deze turfaak wordt vanaf 3 juli iedere woensdag ingezet voor een bijzonder arrangement in en om Veenendaal.

Deelnemers varen met een echte turfaak langs het oorspronkelijke turflandschap van de Blauwe Hel. Daarna bezoeken ze de expositie "Turf, het bruine goud" in het museum. Dit gebeurt met deskundige gidsen van IVN en het Museum en een vaardige schipper van Sporttotaal. Onderweg worden de gasten bij pannenkoekenrestaurant Hugo's onthaald met koffie of thee en bij restaurant Mucha wordt de middag gezellig afgesloten met een drankje.

Het volledige programma is te vinden op de website van het Gilbertjaar 2019, maar direct aanmelden kan ook via de website van Sport Totaal: sporttotaal.nl. De vaartochten vinden in principe plaats op elke woensdagmiddag in juli, augustus en september en kost € 19,50 per persoon.
De oorsprong van Veenendaal ligt bij de turfwinning. Turf was de brandstof in de 17e en 18e eeuw en in deze regio was daar genoeg van te vinden. Dat was de reden waarom Gilbert van Schoonbeke interesse in dit gebied had. Nu, 500 jaar later, brengen we de turfaak terug in de Grift. Een nieuwe replica met precies dezelfde maten als de turfaak die te zien is in Museum Veenendaal.

Meer berichten