Pierre Demacker van Hoormij Nijmegen (l) en Corina van Harn, wijkcoach Veens Zuidoost en Engelenburg (r) met een bezoeker. (Foto: Pieter Vane)
Pierre Demacker van Hoormij Nijmegen (l) en Corina van Harn, wijkcoach Veens Zuidoost en Engelenburg (r) met een bezoeker. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

Hoe hoort Veenendaal eigenlijk?

Veenendaal - In het wijkcentrum Panorama aan de Tinneweide 144A in Veenendaal werd op dinsdagavond 4 juni de tweede bijeenkomst van het Hoorcafé Veenendaal gehouden. Thema was: hoe hoort Veenendaal eigenlijk, hoe ervaren mensen met gehoorbeperkingen het dagelijks leven?

Het initiatief kwam wederom van van Stichting Hoormij samen met Veens. Amir AL Itejawi, de regionale contactpersoon in Veenendaal van Stichting Hoormij gaf een korte presentatie over de stichting zodat de aanwezigen weten wat de belangengroep zoal doet voor mensen met gehoorbeperkingen.

Daarna gaven twee sprekers dit thema voor het avondgedeelte inhoud.

Hoorhulpmiddelen

Het middengedeelte werd ingevuld met aanvullend hoorhulpmiddelen. Deze werd door Marja de Putter, Koploper gemeente Ede voor auditieve beperking, verder uitgelegd. Marja vertelde over verschillende soorten aanvullend hoorhulpmiddelen.
Er is daarin een groot aanbod voor slechthorenden. Deze accessoires zijn speciaal ontwikkeld om de communicatie voor slechthorenden en senioren gemakkelijker te maken. Tot deze assortiment behoren onder andere diverse soorten flitswekkers, trilkussens, ringleidingen en luisterhulpen.
Er zijn honderden soorten, modellen, kleuren en stijlen aanvullend hoorhulpmiddelen. De technische mogelijkheden van de diverse apparaten lopen sterk uiteen.

Verlies verwerken

Wijkcoach Veens Team Zuidoost en Engelenburg Corina van Harn, gaf een presentatie over het omgaan met verlies en de pijn om mee te leren gaan en leven als iemand een zintuigelijke verlies heeft, en hier gaat het om het gehoorverlies en de verlies verwerking. Dit heeft als gevolg dat mensen met een gehoorbeperking in een verwerkingsproces fasen komen en doorlopen van paniek, ontkenning, angst en woede, verdriet en depressie tot aanvaarding van de gehoorbeperking. Corina sprak daarover in een open sfeer over het gehoorverlies.

Geslaagd

Amir sloot de bijeenkomst af met een dankwoord aan alle aanwezigen, de sprekers, Veens, de pro Veenendaal leden, de vrijwilligers. In het bijzonder werd de schrijftolk hartelijk bedankt voor haar bijdrage aan deze bijeenkomst. Het kan niet genoeg gezegd worden: 'Het was weer een geslaagde Hoorcafe Veenendaal bijeenkomst vanavond!" Aldus Amir in zijn slotwoord.
Na afloop was er gelegenheid om nog even na te praten met een drankje/ koffie en of thee.
Hoormij Stichting kijkt hiermee terug op een zeer geslaagde en inspirerende avond!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden