Evert Weijman (links) en Coert van Dijk zijn gepassioneerde cactusliefhebbers en kwekers. (Foto: Henk Jansen)
Evert Weijman (links) en Coert van Dijk zijn gepassioneerde cactusliefhebbers en kwekers. (Foto: Henk Jansen) (Foto: )

Cactussen veel meer dan prikplanten...

Door Henk Jansen

Veenendaal - Passie, kennis en kunde en een boeiende docerende vertelkunst. Deze vier kwaliteiten bezitten Evert Weijman (71) uit Veenendaal en Coert van Dijk (76) uit Overberg. Respectievelijk penningmeester en voorzitter van de 'Succulenta' vereniging, afdeling Wageningen. Een vereniging van cactus- en vetplantenliefhebbers, in de breedste zin van het woord, die op zaterdag 8 juni ook in actie komt als het 100-jarig bestaan van de Nederlandse vereniging van 'Succulenta' wordt gevierd.

Evert Weijman en Coert van Dijk stellen op die dag hun cactuskassen open voor het publiek. Zij tonen tijdens de 'Opendeurdag' van 9.30 tot 16.30 uur de meest fraaie en bijzondere cactussen en vetplanten. Met de nodige trots gunt Evert Weijman iedere belangstellende een kijkje in zijn kassen.

Meer dan stekels

''Bij het woord cactus denken nog steeds veel mensen aan planten met puntige stekels. Dat is deels ook wel zo, maar er zijn nog honderden andere soorten'', aldus de Veenendaler, die naast zijn penningmeesterschap ook de uitgebreide bibliotheek van de Wageningse afdeling beheert. De landelijke vereniging telt achttien afdelingen. Wageningen is er daar een van. Coert van Dijk: ''Onze afdeling bestaat al sinds 1955. In 2015 hebben we in 'De Oude Tol' in Wageningen nog het 60-jarig jubileumfeest van onze afdeling gevierd. De dertig leden komen uit Veenendaal, Ede, Wageningen en Rhenen. Iedere maand komt de vereniging in een zaal van speeltuinvereniging 'Tuindorp' in Wageningen bij elkaar. Het zijn bijeenkomsten met lezingen. Bijvoorbeeld van leden of een gast die vertelt over de verschillende soorten cactussen of vetplanten. Dat zijn vaak boeiende avonden, waar steeds weer iets nieuws over de 'Succulenta's wordt verteld.''

Veel vertellen

Evert en Coert kunnen boeiend doceren over de oorsprong van de cactussen en vetplanten en vakkundig vertellen over enten, kweken en de verzorging van de vele ontelbare soorten cactussen en vetplanten. ''Al zeven jaar staan we met onze cactussen en vetplanten op de Veenendaalse geraniummarkt. Van de zijde van het publiek is er dan de nodige belangstelling voor ons aanbod'', vertelt Evert, die in een van zijn rijk gevulde kassen achter zijn woonhuis, zijn nieuwste aanwinst toont. Een cactus met een pracht van een bloem. ''Die heb ik onlangs in het Duitse Jena gekocht. De viering van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse 'Succulenta' vereniging wordt op 15 en 16 juni gevierd in de botanische tuinen van 'De Uithof in Utrecht. ''Natuurlijk zijn wij daar ook bij'', aldus het tweetal. Wie eerder al het moois aan 'Succulenta's' wil aanschouwen wordt zaterdag 8 juni welkom geheten door Evert en Coert. Evert Weijman is woonachtig aan de Buurtlaan-West 53 in Veenendaal. Het adres van Coert van Dijk is Parallelweg 14 in Overberg.

Meer berichten