Hans van Manen en Joey van Brakel (bij het uitschrijven van de prijsvraag leerling van school 't Speelkwartier) onthullen het blijvende aandenken aan de verdwenen goudvissen.
Hans van Manen en Joey van Brakel (bij het uitschrijven van de prijsvraag leerling van school 't Speelkwartier) onthullen het blijvende aandenken aan de verdwenen goudvissen.

Ode aan de goudvis

8 augustus 2017 om 16:57 Algemeen

VEENENDAAL - Dinsdagmiddag 8 augustus werd aan de wand van wooncomplex Colorant op de Brouwersgracht in Veenendaal het kunstwerk ‘Goudvis Monument’ onthuld door Joey van Brakel en Hans van Manen.

Gezamenlijk onthulden Joey en Van Manen het kunstwerk en toonde het aan de genodigden. Het kunstwerk is een stijlvolle aluminium plaquette met hierop het winnende gedicht afgebeeld. Het gedicht was de inzending van Joey van Brakel, 12 jarige scholier en inwoner van Veenendaal voor de ludieke actie van Promotie Veenendaal.

Wedstrijd

Promotie Veenendaal schreef een ludieke wedstrijd uit voor het ontwerpen van een kunstuiting voor de wereldberoemde goudvis uit Veenendaal. Er werd massaal op gereageerd en het gedicht van Joey van Brakel werd unaniem gekozen tot winnaar. Hij heeft in zijn gedicht de goudvis en diens beroemdheid mooi omschreven en zelfs Andre Heuvelman’s aubade aan de goudvis benoemd.

Vereeuwigd

Met de plaatsing van het kunstwerk ‘Goudvis Monument’ is de Veensche goudvis vereeuwigd. Wethouder Stroobosscher van stadsontwikkeling en centrummanagement gaf al eerder aan dat hij blij is met positieve bewonersinitiatieven zoals die van Hans van Manen.

Veenendaal werd wereldnieuws met de zogenaamde ‘goudvissengate’ toen bekend werd dat de goudvissen uit de Brouwersgracht gehaald moesten worden. Inwoner Hans van Manen zette een jaar geleden 200 goudwindes en 80 goudvissen uit in de nieuwe Brouwersgracht, tot veel plezier van winkelend publiek. De vissen werden een echte publiekstrekker en de gemeente besloot de actie toe te staan.

Negatieve effecten

Enkele weken later liet de Stichting Invasieve Exoten weten, dat de goudvissen negatieve effecten kunnen hebben voor de inheemse fauna. Hans van Manen moest de goudvissen binnen een week te verwijderen. Dit bericht riep vele reacties op: André Heuvelman speelde bijvoorbeeld een aubade voor de goudvissen en het nieuws ging de hele wereld over.

Het Goudvis Monument is vanaf nu voor alle bewoners en bezoekers van Veenendaal te bekijken op de Brouwersgracht, tegen de zijgevel van gebouw Colorant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie