De onderzoeksresultaten van de BioBlitz 2018
De onderzoeksresultaten van de BioBlitz 2018 (Foto: iNaturalist)

Rembrandt College organiseert BioBlitz onderzoek in Kwintelooijen

Veenendaal - De leerlingen uit klas2 van het Rembrandt College doen op 28 en 29 mei voor de 2e keer een BioBlitz in Kwintelooyen. BioBlitz is een onderzoeksmethode van National Geographic. Gedurende 2 dagen brengen de leerlingen zo veel mogelijk biodiversiteit in kaart met behulp van iNaturalist, een soortenherkennings app.

Samen met experts van de Wageningen Universiteit gaan de leerlingen met hun telefoon door het natuurgebied op zoek naar o.a. planten, bloemen, bomen, padden, kikkers en insecten. Door er een foto van te maken herkent de app welke soort het is en legt deze na bevestiging vast op de locatie.

Zo ontstaat er een interactieve online kaart met de biodiversiteit van Kwintelooyen. BioBlitz en iNaturalist worden wereldwijd gebruikt. Zo verzamelen we massadata voor de wetenschap. Diverse Universiteiten en wetenschappers lezen deze massadata uit en kunnen de invloed van klimaat-verandering op de spreiding van soorten onderzoeken.

Citizen Science

“BioBlitz is een goed voorbeeld van een Citizen Science project” aldus Jelle Kabbes, docent aardrijks-kunde aan het Rembrandt College. “Ik zie veel enthousiasme bij de leerlingen voor dit type onderwijs omdat ze leren door hun kennis toe te passen in een echte omgeving, in plaats van te leren uit een boek”.

“Het motiveert leerlingen enorm om daadwerkelijk bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Onze leerlingen werken vaker mee aan dit soort Citizen Science projecten en brachten o.a. al wolken in kaart waarmee NASA hun satellieten kalibreert en beheren leerlingen een eigen weerstation in samenwerking met het KNMI en GLOBE Nederland” zegt Jelle Kabbes over de motivatie bij leerlingen.

U kunt de soortenherkenning App iNaturalist gratis downloaden en de natuur in gaan. U leert hoe dat ene plantje of insect heet en tegelijkertijd draagt u bij aan wetenschappelijk onderzoek.

Kijk voor een goede indruk van deze bijzondere excursie het drone-filmpje van de excursie uit 2018:

https://youtu.be/vfHUWXTr_Iw

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden