Het stadsgesprek in de raadzaal Veenendaal werd door zo'n tachtig inwoners bezocht. (Foto: Jaap Pilon)
Het stadsgesprek in de raadzaal Veenendaal werd door zo'n tachtig inwoners bezocht. (Foto: Jaap Pilon)

Weinig ‘gewone’ burgers bij Stadsgesprek

28 mei 2018 om 12:25 Algemeen

Door Jaap Pilon

Veenendaal - “Alles wat we eventueel over het hoofd hebben gezien of wat een strakker accent moet krijgen, willen we vanavond graag van u horen”. Deze oproep deed wethouder Marco Verloop aan de deelnemers aan het stadsgesprek dat vorige week dinsdagavond in het gemeentehuis van Veenendaal werd gehouden. Het stadsgesprek was door de nieuw beoogde coalitie georganiseerd om input te verkrijgen voor het concept raadsprogramma, zeg maar het spoorboekje voor bestuurlijk Veenendaal voor de komende vier jaar.

De circa 80 aanwezige Veenendalers waren hoofdzakelijk raads- en commissieleden, partijleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van belangenorganisaties. De “gewone” burger waar het uiteindelijk om te doen was ontbrak op een enkeling na. Zo was daar Bert Vos, die tijdens één van de vijf georganiseerde deelsessies het gemeentebestuur een uitgewerkt plan voor het Stadspark uit de doeken deed. De vijf thema’s waaruit de deelnemers aan het stadsgesprek een keuze konden maken om hun visie op het raadsprogramma kenbaar te maken, werden wisselend bezocht. Voor de thema’s “financieel gezonde gemeente” en “goed bestuur” was amper belangstelling. Voor de drie overige thema’s “Veenendaal schoon, heel, veilig en bereikbaar”, “Werken aan de toekomst” en “Veenendaal plaats voor iedereen” was veel animo en werden er veel aanbevelingen aan het nieuwe gemeentebestuur gedaan.

Gesprekken

Zo was Job van Hardeveld de mening toegedaan dat een visie van het gemeentebestuur ontbreekt om de groei van Veenendaal te stimuleren. Hij pleit ervoor om met spoed daadkrachtige gesprekken te voeren met de omliggende gemeenten. “Er wordt ontzettend veel gebouwd, maar Veenendaal doet niet mee. We moeten er voor waken dat we geen Stadskanaal of Hulst worden”, merkte hij op. Diverse aanwezigen pleitten voor meer geld voor kunst en cultuur. Na de grote bezuinigingen van de afgelopen jaren moet er weer in dit beleidsterrein geïnvesteerd worden. Een inspreker nam het op voor de migranten die recht hebben op professionele taalcursussen.
Nu worden deze lessen hoofdzakelijk door vrijwilligers gegeven. Ook de WMO kwam ter sprake. Menig deelnemer aan de deelsessie “Veenendaal plaats voor iedereen” is er van overtuigd dat de gemeente té streng aan de poort is bij toewijzing van (hulp)middelen. De mens moet meer centraal komen te staan in het beleid. Bert van de Weerd, één van de organisatoren van de “Ontdekkingstocht door de Democratie”, een cursus voor mensen met een verstandelijke beperking, vindt dat Veenendaal zich sterk moet maken voor hulp in het stemhokje bij verkiezingen voor deze doelgroep. De nieuwe gemeenteraad zal zich morgen in haar vergadering uitspreken over de input van het stadsgesprek.

Niet bij deze ene avond

Wethouder Marco Verloop benadrukte bij de aftrap van het Stadsgesprek dat de gesprekken met de inwoners niet bij deze ene avond zullen blijven. Namens het nieuwe college deed hij de toezegging dat er “bij de inwoners de komende jaren nog meer aan input wordt opgehaald”. Het Stadsgesprek is slechts de eerste stap. “We dragen vier jaar lang samen de verantwoordelijkheid”, aldus Verloop.

Kritiek

Een aantal deelnemers aan het Stadsgesprek uitte kritiek op de bureaucratische gang van zaken binnen het gemeentehuis. “Vergunning verlening duurt veel te lang”, “Er wordt op het gemeentehuis niet echt meegedacht”, “Ik heb niet het idee dat de inwoner centraal staat” en “Het is allemaal zo moeilijk om iets te regelen”, waren opmerkingen die tijdens de discussie bij het thema “Veenendaal plaats voor iedereen” werden gehoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie