Tijdens het bezoek werd een groepsfoto gemaakt. In het midden het portret dat de burgemeester ontving. (Foto: Pieter Vane)
Tijdens het bezoek werd een groepsfoto gemaakt. In het midden het portret dat de burgemeester ontving. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

College op bezoek bij De Bombardon

Tekst en foto's: Pieter Vane

Veenendaal - Het voltallige (!) college van burgemeester en wethouders ging op 14 mei op werkbezoek bij Reinaerde De Bombardon aan de Achterkerkstraat 14. Het is een multifunctionele winkel in het centrum van Veenendaal waar mensen met een achterstand op de reguliere arbeidsmarkt hun dagbesteding hebben.

Veenendaal - De Bombardon is te omschrijven als een feestwinkel waar kunst wordt beoefend, er is catering voor de bezoekers, een textielatelier en een heuse bakkerij. Met al deze onderdelen maakte de bezoekers kennis.
Robin van Zoelen van de cliëntenraad opperde, na een eerder bezoek van oud-burgemeester Wouter Kolff, om de nieuwe burgemeester Gert-Jan Kats, nu ook kennis te laten maken. Daarop reageerde de burgemeester met het verzoek of de wethouders mee mochten komen?

Rondleiding

En dus kwam op 14 mei het voltallige college samen met de gemeentesecretaris naar de Achterkerkstraat. Door de catering werd er voor koffie en thee gezorgd met natuurlijk wat lekkers uit de eigen bakkerij hierbij. Initiatiefnemer Robin van Zoelen gaf in zijn toespraak tekst en uitleg over De Bombardon en wat hier zo al gedaan wordt. Hierna volgde er een rondleiding en konden de bezoekers in elke afdeling een kijkje nemen. Met de aanwezige cliënten werden leuke gesprekken gevoerd. Het bezoek aan de bakkerij duurde iets langer, binnen was het lekker warm en het rook ook prima, zo oordeelden de bezoekers. Hier kregen de bezoekers uitleg van bakker Jacco die de burgemeester vol trots zijn zojuist gebakken appeltaart liet zijn. Tenslotte volgde nog een bezoek aan het schildersatelier waar cliënten van De Bombardon bezig waren met allerlei schilderwerkjes en de resultaten daarvan aan de wanden van het atelier hingen. Er was nog een verrassing: burgemeester Kats kreeg een portret van hem aangeboden geschilderd door een cliënt. Er werd nog een groepsfoto gemaakt en vervolgens nam Robin het college mee naar de huiswinkel met Fairtrade-producten waar hij nog wat over vertelde. Bij het afscheid kreeg iedereen een zakje huisgemaakte koekjes mee.

Duurzaam ondernemen

De winkel is gericht op duurzaam ondernemen en verkoopt daartoe Fairtrade-producten. Sinds zes maanden is De Bombardon een Fairtrade-organisatie en heeft ze goede banden met onder meer de Wereldwinkel. De werkzaamheden van cliënten van de Bombardon worden gesteund en begeleid door begeleiders van Reinaerde waaronder arbeidscentrum Veenendaal en de ontmoeting. Deze zaten voorheen op verschillende locaties. Toen het betreffende pand vrij kwam, is De Bombardon in de huidige vorm verder gegaan. De producten van de eigen bakkerij worden aan bijvoorbeeld aan de Veenendaalse horeca verkocht en/of aan bedrijven. In het schildersatelier kunnen schilderijen bekeken of gekocht worden, er wordt ook buiten Veenendaal met hiermee geëxposeerd.

Feest- en avondkleding

In de winkel wordt ook aardewerk en /of servies verkocht met hierop afbeeldingen van de kunstwerken die in het schildersatelier zijn gemaakt.
In het textielatelier wordt vooral op bestelling gewerkt, ook kan hier kleding voor herstel worden aan geboden. Verder heeft De Bombardon een zeer grote collectie feest- en avondkleding voor verhuur. Deze kleding is deels zelf gemaakt maar ook verkregen van bijvoorbeeld toneelgezelschappen die er mee ophielden. Bij al deze werkzaamheden staat voorop dat de cliënten van De Bomdardon zich in de diverse richtingen kunnen ontwikkelen en zelfstandig taken op zich kunnen nemen en hier ook de verantwoording over leren hebben. Naast al deze activiteiten vinden er heel veel waardevolle werkzaamheden buiten de Bombardon plaats. Cliënten werken bij de Meent en de Engelenburgh/ helpen er oudere mensen, helpen op basisscholen, doen boodschappen voor oudere mensen en nog meer. Ze hebben zo heel veel waarde voor de mensen in Veenendaal. Er worden door cliënten en begeleiders van Reinaerde van de Bombardon ook rondleidingen georganiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld de kinderen uit Wit-Rusland die Veenendaal regelmatig bezoeken, al een aantal malen op werkbezoek geweest.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden