Aart van de Weerd ontving het eerste exemplaar van het boek dat 23 levensverhalen van Veenendalers bevat. Het is een eigen uitgave waarvan er maar 250 stuks zijn gemaakt. (Foto's: Pieter Vane)
Aart van de Weerd ontving het eerste exemplaar van het boek dat 23 levensverhalen van Veenendalers bevat. Het is een eigen uitgave waarvan er maar 250 stuks zijn gemaakt. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: Pieter Vane)

Co Keulstra over personen in boek: 'Het zijn allemaal vrienden geworden'

Door Martin Brink

Veenendaal - ''Het is een boek over échte mensen. Mensen die hun verhaal aan mij hebben verteld.'' Zo sprak Co Keulstra woensdagmiddag tijdens de presentatie van zijn boek 'Levens Verhalen. Mooie verhalen van en over Veenendalers' die ten doop werd gehouden bij Boekhandel van Kooten aan de Zandstraat.

Het is een puur Veenendaals boek geworden met en over personen uit alle geledingen van de maatschappij: Veenendalers die iets in de sport hebben gedaan, zij die etherpiraat waren of een beatband startten, vakbondsman waren, een politiek leven achter de rug hebben: kortom, 23 levensverhalen die bij elkaar een mooie afspiegeling van de maatschappij vormen.

Schoolvoetbal

''Het zijn allemaal vrienden van mij geworden,'' vertelde Co, kort voordat hij het eerste exemplaar aan Aart van de Weerd overhandigde. Deze voormalige schoolmeester van de Prinses Beatrixschool staat uiteraard ook met zijn verhaal in het boek. Tegenwoordig is hij vooral bekend als actief bestuurslid van de Stichting Oranjedag Veenendaal en dan met name die de sectie Schoolvoetbal draagt. ''Als het zover is, bel ik Co op: we gaan weer beginnen met de loting, zeg ik dan. Kom je ook om een mooi verslag in de krant te maken?,'' vertelde Aart.

Kwartiertje

''Zo is het gekomen. Co vroeg mij op een goed moment: heb je ook nog een mooi verhaal te vertellen om in een boek te zetten? Nou nee, zeg ik. Kom, we gaan een kwartiertje zitten praten, zei Co.'' Dat kwartiertje werd veel langer en resulteert nu in een mooi hoofdstuk. Net als die 22 andere levensverhalen, trouwens. Twee jaar is Co ermee bezig geweest. Het kostte de nodige moeite, ook om het uitgegeven te krijgen. Het is een pak van zijn hart dat het boek er nu is, ook al omdat hij er veel vragen over kreeg.

Tweede deel?

Nu kan hij van zich af laten glijden. Maar wellicht zit er een tweede deel in. Het is immers een concept dat vraagt om herhalingen. Je weet maar nooit, liet Co desgevraagd weten. Want voor verhalen uit het leven hoef je niet eens zo heel oud te zijn. Zelfs zestigers die kunnen terugkijken op veel ervaringen hebben zeker wat te vertellen, waard om vast te leggen in een boek bijvoorbeeld. Dat werd tijdens de middag wel duidelijk tijdens de gezellige nagesprekken tussen de aanwezigen. Die deelden al snel allerlei ervaringen.

Eigen beheer

Het boek is door Co in eigen beheer uitgegeven en gedrukt in een oplage van slechts 250 stuks. Het is te koop (19.95 euro) bij Boekhandel van Kooten aan de Zandstraat en bij Primera van Walsem aan het dr Slotemaker de Bruïneplein.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden