Pastoor Henri ten Have droeg zondag de Jubileummis op. (Foto: Pieter Vane)
Pastoor Henri ten Have droeg zondag de Jubileummis op. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

Feestelijke dag voor de Salvatorkerk

Veenendaal - Een gezellige sfeer hing afgelopen zaterdag 11 mei op het plein achter de Salvatorkerk, die dat weekend haar 65-jarig jubileum vierde. Voor jong en oud was er van alles te doen. Bezoekers konden de kerk bezichtigen, waar ook een fototentoonstelling over het verleden van de kerk was.

Een kraam met heerlijk eten nodigde uit om gezellig te zitten en met elkaar te praten. Erika Dupain, secretaris van de Locatieraad: "We vinden het op zo'n dag belangrijk om in te spelen op de ontmoeting tussen mensen.
Onder onze eigen leden hebben we natuurlijk veel bekendheid gegeven aan deze dag. Maar ook daarbuiten, vooral in de wijk het Franse Gat, waarin de kerk staat."

Voedselbank

Daniëlle van Veldhuizen, Vrijwilligerscoördinator Locatieraad, vult aan: "Ook vinden we het belangrijk om een diaconaal doel op deze dag te steunen.
De opbrengst gaat deels naar de kerk, bijvoorbeeld voor onderhoud.
Een ander deel gaat naar de Voedselbank, waarvoor we deze hele maand inzamelen. Je vervult toch ook een maatschappelijke rol als kerk."
Het gesprek gaat verder over de grote belangstelling op deze zonnige dag. "Wat we ook bijzonder vinden, is dat leden van de Sionskerk en Onder Ons vandaag gekomen zijn om onze gemeenschap te feliciteren, aldus Daniëlle.

Pastoor Henri ten Have: "Uiteindelijk maar één Stem die mensen echt tot innerlijke vrede en rust kan brengen".

Jubileummis

Zondag kregen de feestelijkheden een vervolg met een jubileummis, waarin de drie koren voor deze gelegenheid één koor vormden.
Het droeg bij aan een bijzondere dienst, mede dankzij de verschillende zangstijlen. Bij het inzetten van het openingslied kwamen alle misdienaars de kerk binnen, gevolgd door pastoor Henri ten Have.
"In het Evangelie horen wij Jezus zeggen dat de schapen zijn stem verstaan. Maar is dat nog wel zo? Kunnen wij de stem van de Herder nog verstaan?" zo vroeg Ten Have in zijn verkondiging. "Ja en nee lijkt het. Nee, want er zijn zoveel andere geluiden. Ja, omdat er uiteindelijk maar één stem is, die mensen echt tot innerlijke vrede en rust kan brengen, en dat is de Stem van God." In zijn preek had Ten Have het over andere religies en nieuwe levensbeschouwingen. En dat veel mensen niet meer weten wat ze moeten kiezen. ''Maar het christendom gunt mensen ook innerlijke rust, door vervulling van liefde, want dat is waar elke mensenziel het diepst naar verlangt. Die liefde klinkt door in de woorden van Jezus als goede Herder."
"De vanzelfsprekendheid van het geloof is al jaren verdwenen", stelt Ten Have.
"Juist daarom is de kerk belangrijk: om mensen te helpen bij hun geestelijke honger en naar betekenis in hun leven."
Terugkijkend op 65 jaar geleden zegt hij daarover: "Vroeger stond je daar minder bij stil. Het geloof was er toen gewoon."

Meer berichten