Ons Genoegen is druk aan het repeteren voor het Jubileumconcert.(Foto: Co Keulstra)
Ons Genoegen is druk aan het repeteren voor het Jubileumconcert.(Foto: Co Keulstra) (Foto: )

Ons Genoegen in Amerongen is honderd jaar jong

Door Co Keulstra

Amerongen - Muziekvereniging 'Ons Genoegen' uit Amerongen viert het honderdjarig bestaan. Het jubileumjaar werd zaterdag 5 januari ingeluid met een concert in het eigen muziekcentrum van 'Ons Genoegen' aan de Majoorsweg in Amerongen. In de feestelijk versierde zaal werden doorlopend op een scherm foto's getoond van door de jaren heen. Van dinsdag 23 april tot en met vrijdag 17 mei is er een grote tentoonstelling van honderd jaar Ons Genoegen in de bibliotheek van Allemanswaard. Prachtige foto's uit het verleden tot heden. Na 17 mei wordt de tentoonstelling op kleinere schaal getoond tijdens de receptie op 18 mei in het eigen verenigingsgebouw aan de Majoorsweg 6 in Amerongen. Het grote jubileumconcert zal zaterdag 25 mei plaatsvinden in sporthal De Ploeg in Allemanswaard. Ray Klaassen (The Voice of Holland) verleent zijn medewerking met prachtige liedjes, begeleid door het voltallige orkest.

Voorzitter Henk Bijleveld vertelt: "Plezier in muziek gaat hand in hand met gezelligheid. Met ervaren docenten en orkesten op verschillende niveaus bieden we een ontspannen en veilige omgeving voor muziekonderwijs en de mogelijkheid om te spelen in een fanfare of slagwerkgroep voor beginners en gevorderden. De orkesten repeteren op de dinsdag- en donderdagavond. Muziek maken is leuk, maar samen muziek maken is leuker". Op 21 mei 1919 is muziekvereniging 'Ons Genoegen' opgericht in Hotel Buitenlust in Amerongen. Dus op 21 mei 2019 bestaat de vereniging honderd jaar!

Jong en sterk

"Honderd jaar jong en sterk zijn we", begint Brand Rebergen te vertellen. Brand is algemeen bestuurslid en blaast al vijftig jaar op een hoorn. "De helft van onze leden is jonger dan achttien jaar en de jeugd heeft de toekomst, ook in de muziek. De basis voor de komende honderd jaar is er. De vereniging is al honderd jaar een begrip in Amerongen. We zijn een vereniging waar met veel plezier muziek gemaakt wordt. Tijdens concerten laten we het publiek genieten van een afwisselend en soms gedurfd repertoire. Met een aantrekkelijk programma stimuleren we de jeugd om een instrument te gaan bespelen en lid te worden van Ons Genoegen".
Ons Genoegen was de vierde muziekvereniging die in Amerongen is opgericht. De andere drie hebben maar een kort leven gehad. Ons Genoegen startte met een 20-tal leden. Dirigent werd H.A. van Dijk uit Driebergen, die maar liefst 43 jaar het stokje zwaaide. In een verslag van de secretaris over het jaar 1928 lezen we het volgende: '17 mei concours te Utrecht uitgeschreven door de Utrechtse Postfanfare 'Onder Ons'. 's Morgens om half negen worden de concoursnummers in de tent doorgenomen, wat al aardig ging. Vertrek per bus. In Rijsenburg werden de nummers nog eens doorgenomen onder grote belangstelling van het Driebergse publiek. In Zeist kregen we een andere bestuurder, wat geen verbetering bleek. Want voor De Bilt zou hij Ons Genoegen er aan gewaagd hebben tussen een boom en de tram door. Uiteindelijk wordt er uitstekend geblazen in de tent van park Tivoli en wordt er een eerste prijs behaald.'

Jubilarissen

Bijleveld is zelf al bijna 60 jaar muzikant: "Op het grote Jubileumconcert op 25 mei worden er zeven muzikanten gehuldigd: Koen van Maurik, 12,5 jaar, Leendert Cornelisse 40 jaar, Stoffel Dicou 50 jaar, Hans Beumer 50 jaar, Hans te Brake 50 jaar, Brand Rebergen 50 jaar en Wim van Rhenen 60 jaar lid van Ons Genoegen. Onze vereniging heeft ook enkele BN 'ers 'opgeleid'. Nicky Romero (dj/producer) heeft bij ons slagwerklessen gehad en Perry Hoogendijk, tubaïst bij het Koninklijk Concertgebouworkest, speelde zijn eerste tonen bij onze fanfare. We bestaan momenteel uit een fanfare, een slagwerkgroep, opstaporkesten voor fanfare en slagwerkgroep, dweilorkest en een koperensemble. Wij willen graag een bijdrage leveren aan de muzikale vorming van de jongste inwoners van Amerongen. Daarom doen we mee aan de regeling Impuls Muziekonderwijs, een subsidieregeling om verbinding te maken tussen binnen schools en buitenschools muziekonderwijs. Onze muziekdocenten laten basisschoolleerlingen spelenderwijs kennis maken met instrumenten uit de fanfare en slagwerkgroep. De kinderen worden enthousiast gemaakt om deel te nemen aan onze muziekcursussen 'Blaas Maar Raak' en 'Try'. Al vrij snel spelen ze mee in een opstaporkest en later in de fanfare of slagwerkgroep. We zijn een financieel gezonde vereniging en we zijn trots op onze eigen opleiding voor leerlingen".

Toekomst bestendig

"Wij bestaan honderd jaar", vertelt Rebergen. "Een goed moment om stil te staan bij onze ambities en plannen voor de komende jaren. Hiervoor hebben wij de afgelopen tijd een Advies op Maattraject gevolgd met een adviseur van de SESAM-Academie. We hebben een visienotitie 2019-2022 opgesteld die bedoeld is om richting te geven aan de verdere ontwikkelingen van de vereniging. Kernpunten zijn: de basis/organisatie moet op orde zijn, een stevig financieel fundament en op weg naar een bloeiende en zichtbare vereniging. Zo werken we aan een toekomstbestendige vereniging". Ter gelegenheid van het honderd jaar bestaan van Muziekvereniging 'Ons Genoegen' wordt er op 18 mei om 16.00 uur een receptie gegeven in het eigen muziekcentrum, Majoorsweg 6 in Amerongen. Dan volgt op zaterdag 25 mei het grote jubileumconcert en tijdens de zomer geeft Ons Genoegen concerten met medewerking van Amerongse zang- en toneelverenigingen. Op 14 september is er een concert tijdens Open Monumentendag en op 9 november is er een relatieconcert met medewerking van Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'. Het fanfareorkest repeteert donderdags onder leiding van dirigent Wilbert van Arendonk. In het dagelijks leven is hij saxofonist in de 'Fanfare van het Korps Nationale Reserve'. Wilbert heeft talent in het arrangeren van muziek wat tijdens het grote jubileumconcert van Ons Genoegen goed van pas komt bij de optredens met Ray Klaassen, die meedeed met The Voice of Holland. De fanfare is een gevarieerd gezelschap van gevorderde leerlingen, muzikale broers, ouders en kinderen en ervaren muzikanten van alle leeftijden. Dat maakt niet alleen het repeteren leuk, het is ook wat het orkest wil uitstralen tijdens hun optredens. De slagwerkgroep repeteert elke dinsdagavond onder leiding van Richard Steur.

Meer berichten