Gijs van Leeuwen (vijfde van links), voorzitter van speeltuinvereniging De Pol met zijn mede-bestuurders. (Foto: Gertjan van Capellen)
Gijs van Leeuwen (vijfde van links), voorzitter van speeltuinvereniging De Pol met zijn mede-bestuurders. (Foto: Gertjan van Capellen) (Foto: )

De mensen achter speeltuin De Pol in Veenendaal

Door Gertjan van Capellen

Veenendaal - Met dank aan Hare Majesteit Koningin Juliana en de geboorte van Prins Willem Alexander in 1967, staat er aan de Buurtlaan West een speeltuin waar ze in de hele regio jaloers op zijn. Twee schoolreisjes per dag in het hoogseizoen en zo'n 250 á 300 kinderen binnen de poorten, is geen uitzondering. Inmiddels bestaat de speeltuin Prins Willem Alexander De Pol, zoals het officieel heet, meer dan vijftig jaar. De speeltuin wordt draaiende gehouden door zo'n twintig vrijwilligers op klusjes-, oppas- en bestuurlijk vlak. Een van hen is Gijs van Leeuwen (61) die reeds dertig jaar deel uit maakt van het dagelijks bestuur van de vereniging en al vijftien tot twintig jaar (hij is zelf de tel kwijt) de voorzittershamer hanteert, aangemoedigd door zijn vrouw Ria. Dat speeltuinen in het algemeen van grote maatschappelijk waarde zijn voor de Nederlandse samenleving wordt duidelijk als we aanschuiven in Huize De Kooi (vernoemd naar het ooit achter gelegen Kooibos) aan de Nieuweweg-Noord.

"Het begon allemaal pas goed", begint Gijs zijn verhaal, "toen er op 30 april 1967 een complete speeltuin op Paleis Soestdijk werd afgeleverd ter gelegenheid van de verjaardag van Koningin Juliana en de geboorte van Prins Willem Alexander. Echter kon de speeltuin daar niet op het grasveld blijven staan.' De Koningin besloot de speeltoestellen aan een gemeente in het land te schenken. Door bemiddeling van de gemeente Veenendaal, diverse instanties en Speeltuin Noord, zoals de speeltuin in 1966 bij oprichting heette, kwamen de speeltoestellen naar de Buurtlaan West waar tot 1964 GVVV haar wedstrijden speelde.''

Melkbussen

Leuk detail, het douchewater werd in die tijd nog in melkbussen werd aangevoerd. Het ging van speelveld naar speeltuin. ''Als speeltuinvereniging waren we zo verblijd en apetrots door dit gebaar van het Koningshuis om het te honoreren met een naamsverandering: Speeltuin Prins Willem Alexander de Pol".

Hoge glijbaan

"Nu ruim 50 jaar later", gaat hij verder, "hebben we een mooie speeltuin die door de jaren heen werd uitgebreid en vernieuwd. Zo hebben we in 2008 het verkeersplein met de skelterbaan veranderd in de hoge glijbaan die in 2015 werd uitgebreid met de klimtoren met touwen. Het geheel werd door burgemeester Wouter Kolff feestelijk geopend.''

Goed ontwikkeld

Ook vorig jaar zijn er toestellen toegevoegd. Elk jaar komen er wel speeltoestellen bij of worden ze vervangen. De speeltuin heeft zich in de loop der jaren goed ontwikkeld. ''Nu zijn we aan het sparen voor een nieuw clubhuis. De gemeente heeft aangekondigd dat we dit jaar de laatste subsidie ontvangen.
Zij vinden dat het goed gaat met de vereniging en onze broek zelf kunnen ophouden met behulp van sponsors. De enige rol van de gemeente in ondersteuning is dan nog de erfpacht.''

Unie

De speeltuin is aangesloten bij de NUSO, de Nederlandse Unie van Speel Organisaties. Zij werken intensief samen met Jantje Beton die zich op hun beurt weer inzetten voor kinderen die steeds meer moeten en steeds minder spelen.

Van Leeuwen: ''Spelende kinderen is niet alleen gezond, het is ook nog eens hartstikke leuk. Wij als vereniging zijn gehecht aan buiten spelende kinderen die zich vermaken met spelmogelijkheden en activiteiten zoals een bostocht in de herfstvakantie, een spelmiddag met Roel de beestenboel, een zeepkistenrace en een kinderrommelmarkt (zaterdag 22 juni). Bij het afstemmen van activiteiten houden we rekening met de leeftijden. Zo zijn er activiteiten van 4 - 7 jaar en van 8 - 12 jaar. Uiteraard houden we ook rekening met kinderen met een beperking.
Regelmatig hebben we hier kinderen van dagverblijf De Zevenster aan de Grote Beer".
"De mensen die met hun kinderen naar de speeltuin komen komen uit de hele regio net als scholen. Soms komen er twee schoolreisjes per dag. De een s 'morgens, de ander s 'middags. Dan sta je als speeltuin goed bekend toch? Op een zomerse dag komen hier zomaar 250 tot zo'n 300 kinderen binnen. Waarom de mensen hier graag naar toe komen? De prijs is laag en kan men eigen spullen en etenswaren meenemen van huis. Inmiddels hebben 250 leden een abonnement. Zo bieden we kinderen die niet op vakantie gaan of kunnen heel veel speelplezier.''

Niet op zondag

''De plannen om de speeltuin rookvrij te maken zijn we nog niet uit maar wel stevig mee bezig. De speeltuin is op zondag gesloten. Wij als bestuur respecteren de zondagsrust en ik denk dat de buurt er ook niet op zit te wachten als het zondags ook nog eens leven in de brouwerij brengt.
De lokale samenwerking met de gemeente, ouders en omwonenden willen we graag goed houden.
De speeltuin is toch gesitueerd in een woonwijk en heb je te maken met het parkeren van auto's. Dat is het beroerde als je in een woonwijk zit. Voor de mensen die er wonen kan ik me voorstellen dat dat niet altijd leuk is".
De actualiteit is dat je nog wel eens hoort dat mensen kwade bedoelingen hebben met kinderen. Gijs daarover: "Gelukkig hebben we hier (nog) niet mee te maken gehad. Wij horen en zien het in ieder geval niet, juist door de sociale controle van ouders en oppassers die er lopen. Waar je als speeltuin ook afhankelijk van ben is natuurlijk het weer. Vorig jaar was een top jaar.
Ieder jaar kijken we met veel plezier uit naar het nieuwe seizoen. Jammer is dat we slecht aan vrijwilligers kunnen komen. Totaal hebben we hier zo'n twintig vrijwilligers lopen, negen in het bestuur, drie die de klusjes doen en de rest is oppasser. We kunnen er nog een paar gebruiken zowel op klusjes- en oppasgebied.
Dat wil niet zeggen dat de Speeltuin Prins Willem Alexander niet veilig en verantwoord zou zijn. Als beheerder zijn wij verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de speeltoestellen.''

Inspectie

Jaarlijks vindt er een inspectie plaats. van Leeuwen: ''Die mensen komen meestal op afspraak. Ook wordt er een logboek bij gehouden.
Ik durf te zeggen dat de PWA speeltuin een goed functionerende speeltuin is, dé ontmoetingsplek voor jong en oud en niet onbelangrijk, de beste vermaak plek van Veenendaal en omstreken", aldus een enthousiaste voorzitter die in het dagelijks leven taxichauffeur is en bij boert met melkvee.

In de schoolvakanties is de speeltuin elke dag van 10.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 17.00 uur geopend met uitzondering van de kerstvakantie.

Parkeren is op een kleine loopafstand van de speeltuin.
Entreeprijzen 2019: Voor niet leden t/m 12 jaar € 1.50 per dagdeel
Voor de niet leden v/a 13 jaar € 1.00 per dagdeel
Lidmaatschap 2019 -2020: € 45,- per jaar
Gebruik speeltoestellen uitsluitend t/m 12 jaar!!!
Tel: 0318 - 527 343 Email: info@speeltuindepol.nl

Meer berichten