Lijsttrekker Esther de Lange in gesprek met haar publielk
Lijsttrekker Esther de Lange in gesprek met haar publielk (Foto: CDA Veenendaal)

CDA-lijsttrekker: "Europa doet veel goeds"

Lijsttrekker Esther de Lange van het CDA benadrukt dat Europa een vuist moet maken tegen oprukkende wereldmachten, zoals China en de Verenigde Staten. Dat betoogde ze tijdens een lezing over Europa in het Perron van Veenendaal.

Veenendaal - De Lange sprak op uitnodiging van CDA Veenendaal over de vermeende kloof van Europa, de uitgestelde Brexit en de positie van Europa in de wereld. Tijdens de lezing, gelardeerd met korte filmpjes, onderstreepte De Lange het belang van een Europese Unie. Ze stak niet onder stoelen of banken dat ze het jammer vindt dat de Europese daden zo weinig aandacht krijgen. “Europa doet zoveel goeds,” aldus De Lange.

Uitstel in Engeland

Een hot-item was natuurlijk de Brexit en de gevolgen voor het Verenigd Koninkrijk. Esther de Lange legde nog eens uit hoe de situatie tussen Ierland en Noord-Ierland ligt. Ze schetste vier scenario’s over het ‘hoe nu verder’. De Lange vreest, gezien de impasse in Engeland, voor nog meer uitstel.

De CDA-lijsttrekker schetste ook het belang van een verenigd Europa. “De Chinezen hebben een ambitie over macht uitgesproken en als we als Europa daar niet in gezamenlijkheid tegenover gaan staan, wordt de Chinese invloed steeds groter. Wat betekent het als de Chinezen de haven van Piraeus in handen krijgen en de goederenstromen uit China via Griekenland gaan? Wat betekent dat voor de havens van Rotterdam en Antwerpen?”

Keukentafel

De Lange waarschuwde voor stromingen die op voorhand het idee hebben de Europese politiek te gaan dwarsbomen. “Aan de keukentafel ontstaan vaak de beste ideeën, dus we moeten zorgen dat we ook in Europa met elkaar aan tafel zitten.”

De verkiezingen van het Europese Parlement zijn van 23 t/m 26 mei 2019. In Nederland wordt er op donderdag 23 mei gestemd. Het is de negende keer dat de inwoners van alle lidstaten hun vertegenwoordigers in Europa kiezen. Een Europarlementariër wordt gekozen voor een termijn van vijf jaar.

Meer berichten