Vol trots presenteert Christiaan Abbing zijn dichtbundel, als afscheid van twee jaar stadsdichtersschap Veenendaal. (Foto's: Pieter Vane)
Vol trots presenteert Christiaan Abbing zijn dichtbundel, als afscheid van twee jaar stadsdichtersschap Veenendaal. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Christiaan Abbing bedacht Veens Sonnet

Door Martin Brink

Veenendaal - Christiaan Abbing heeft sinds woensdagmiddag zijn eigen dichtbundel. Als afscheid van zijn taak als stadsdichter werd hem dit als cadeau aangebonden door het KunstPlatform Veenendaal. Een gebruikelijk presentje want ook de eerdere stadsdichters, achtereenvolgens Mats Beek en Joyce Willemse, kregen een eigen bundel én een gedicht op een muur in Veenendaal. ''Maar dat komt nog,'' meldde commissievoorzitter Daphne Kalff tijdens de presentatie.

De aanbieding vond plaats bij boekhandel Van Kooten. Een gezelschap taal- en kunstminnende Veenendalers woonde de presentatie bij. Door de Nederlandse vlag weg te trekken van een stapel boeken, werd de bundel zichtbaar en aan iedereen duidelijk getoond.
Passender was in ieder geval de gemeentevlag er overheen te draperen. Die speelt immers een belangrijke rol in het boek én, zo blijk na lezing, ook een leidraad in het werk van de 34-jarige Christiaan Abbing, in het dagelijks leven leraar aan basisschool De Plantage in Veenendaal. De Veenendaalse vlag is ontstaan in 1980 vanuit de firma Heratextiles - een verhaal apart dat zeer weinigen zullen kennen - werd door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld evenals door de Hoge raad van Adel. Christiaan baseerde het ontwerp voor zijn eigen Veens Sonnet. Dat is ook meteen de titel van het boekje.

Speciaal

''Dit voelt toch wel heel speciaal,'' aldus Christiaan, kort nadat hij het boek aan iedereen kon laten zien. ''Ik houd 'm dan ook stevig vast.'' Om vervolgens een aantal gedichten voor te dragen. Gedichten met een boodschap, een kwinkslag vaak, een doordenker en met de actualiteit of de plek van dat moment. Vierentwintig staan er in de bundel. Soms geschreven in een zogenaamd Veens sonnet, een eigen vinding van Christiaan. Die is geïnspireerd op de gemeentevlag met als rijm: abab cd ee dc baba. De complete taalkundige uitleg staat op sites.google.com/site/versvormensonnetten onder het lemma Veens sonnet.

Signeren

Uiteraard moest Christaan de boeken signeren. Dat deed hij met de Stadsdichterspen die hij uit handen van de toenmalige cultuurwethouder Arianne Hollander ontving bij zijn officiële installatie. Dat was in 2017. Twee jaar verder is een nieuwe stadsdichter gekozen en officieel aangetreden. In februari is Christiaan namelijk opgevolgd door Derk Postma. Hij mocht ook een gedicht voordragen. Derk koos voor een vers over zijn voorganger waarin hij aangaf het moeilijk te vinden iets te vertellen over iemand die hij niet goed kende. In zijn eigen stijl kwam hij er toch uit.

Thema

Die stijl herkende Abbing in de loop der tijd wel van zichzelf. Het thema water en bruggen bouwen, een belangrijke eigenschap van de Veenendaler, komen namelijk regelmatig in zijn werk terug.
Het gedicht 'Bruggenbouwen' sprong er wat dat betreft voor hem uit. Het werd in februari 2017 gepubliceerd in deze krant en werd gemaakt bij de ingebruikname van de nieuwe fietsbrug over de Grift ter hoogte van het Panhuis.
Christiaan vergelijkt de brug met het vroegere Veenendaal: twee delen (Stichts en Gelders) die uiteindelijk samen gaan. De moraal: zo kan het met alles, bouw dus een brug!

Voor Daphne Kalff was het gedicht 'Dag groep 8' favoriet. Christiaan moest het dan ook voordragen. De eerste twee strofen daaruit:
''Zo'n acht jaar kwam je hier – misschien wel negen/Week in, week uit zat je hier in de klas/Nog even, en dan hoeft dat dus niet meer.

Hier heb je taal en rekenen geregen/En volgend jaar komt dat weer goed van pas/Als je je kennis verder uit gaat breiden.''

Ook dit gedicht werd gepubliceerd in de Rijnpost (11 juli 2018). Elke maand biedt deze krant een gastvrij podium voor de bespiegelingen van de stadsdichter. Het boekje is uitsluitend verkrijgbaar bij boekhandel Van Kooten aan de Zandstraat voor 9.95 euro. Het telt 48 bladzijden en is voorzien van passende en luchtige illustraties.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden