Ook een schilderij van Richard Bisschop (1849-1926) werd aangeboden. De waarde is maximaal 4000 euro. (Foto's: Pieter Vane)
Ook een schilderij van Richard Bisschop (1849-1926) werd aangeboden. De waarde is maximaal 4000 euro. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Verrassingen op taxatiedag museum

Door Pieter Vane

Veenendaal - In de Cultuurfabriek werd zaterdag onder auspicien van het museum weer een kunsttaxatiemiddag gehouden door Paul Dumay. Belangstellenden konden zich van te voren opgeven en werden bij nummer opgeroepen. Zo'n zestig personen maakten van de taxatiedag gebruik. Zij zorgden weer voor een aantal opmerkelijke voorwerpen: schilderijen en litho's, keramiek en juwelen en edelmetalen.

Er werden opmerkelijk veel oleografieën aangeboden. Dit zijn vaak geverniste afbeeldingen op papier waarbij gebruikt is gemaakt van afbeeldingen van schilderijen of iets anders ouds om deze zo een 'look' te geven van een oud schilderij.
Mensen die zich geen duur schilderij konden veroorloven, wilden dan nog wel eens zo'n oleografie aan de muur hangen. Deze kunstwerken hebben doorgaans niet zo veel waarde en zijn bij beschadiging vaak ook niet meer te herstellen of te restaureren.

Loep

Een oleografie is vaak vrij eenvoudig te herkennen door met een goede loep het 'schilderij' van zeer dichtbij te bekijken. Er passeerden ook namen van min of meer bekende schilders bij sommige aangeboden kunststukken: zo was er een schilderijtje van Ravenhorst, voorstellende een tafereeltje met poezen. Dumay legde uit dat deze schilder een echte poezenschilder was, gelet op de anatomie van de beestjes en vooral de fijn afgewerkte poezenklauwtjes die zeer realistisch worden afgebeeld. Het schilderijtje was uit de jaren '30. De eigenaar van het schilderij kreeg het advies deze te laten restaureren. Waarde dan rond de 1500 a 2000 euro. Een opvallend groot schilderij was van Richard Bisschop, 1849-1926. Het werd voorzichtig op de tafel van Dumay gelegd, voorstellende een afbeelding van kerstviering in een kerk te Noordwijk, ca 1900 in een handgestoken houten lijst. Na restauratie heeft het schilderij een waarde rond de 4000 euro. Werken van deze schilder hangen in Nederland onder meer in de Laurenskerk te Rotterdam.

Bolvaas

Collega-taxateur Mark Haasnoot taxeerde onder meer een bolvaas uit 1940 met een geschatte waarde van zo'n 4 a 500 euro.
Voorts een Chinese vaas waarvan het advies werd gegeven deze te verzekeren voor zo'n 2000 euro. Verder taxeerde Mark nog een ketting uit de 18e. eeuw. Paul Dumay kreeg verder nog diverse litho's te beoordelen op zijn tafel, in voorkomende gevallen gaf hij hiervan een geschatte waarde bij. In één specifiek geval gaf hij een advies om de getoonde ets met een waarde rond de 300 euro in een andere lijst over te zetten. De getoonde ets was verkeerd ingelijst, er was gebruikgemaakt met zogenaamd strokarton als achtergrond voor de ets. Strokarton echter is zuurhoudend en zal op ten duur de ets kunnen gaan beschadigen met kringen en donkere plekken tot gevolg. Er zo werden er meerdere adviezen meegegeven aan de deelnemers van vanmiddag die soms teleurgesteld hun spullen weer inpakten en huiswaarts gingen.

Meer berichten