Speciaalbieren proeven: het kon allemaal afgelopen zaterdag. Ook dames lieten zich het geestrijke vocht goed smaken (Foto's: Martin Brink/Rijnpost)
Speciaalbieren proeven: het kon allemaal afgelopen zaterdag. Ook dames lieten zich het geestrijke vocht goed smaken (Foto's: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

Speciaalbieren proeven met Pollekebier

Door Martin Brink

Veenendaal - Wel eens gehoord van Het Uiltje in Haarlem, Zwarte Schaap uit Barneveld, Zuster Agatha of Grutte Pier? Nee? Het zijn allemaal speciaalbieren of de brouwerijen die ze op de markt brengen. Deze en andere bieren werden zaterdagavond geproefd tijdens de eerste openbare bierproefavond van Pollekebier, de drie jaar bestaande bierspeciaalzaak van Veenendaal en de regio.

Het evenement, waaraan 23 personen deelnamen, vond plaats bij het T-café aan de Zandstraat, in gebouw De Troubadour (ook een naam van een speciaalbier overigens). ''We hebben hier al eens een vrijgezellenavond gehouden. Dat was in een klein groepje,'' aldus Ineke van de Pol die samen met haar man Breunis iets verderop de bierspeciaalzaak heeft.

600 soorten

Daar worden niet minder dan 600 (!) soorten tot maximaal veertien procent alcoholpromillage verkocht. Uiteraard elk met een passend verhaal erbij. Immers: alle bieren hebben de liefhebbers geproefd en weten ze veel achtergronden. De collectie wisselt steeds. Breunis en Ineke zijn vooral gebrand op de kleine brouwerijen. Een aantal producten ervan toonden ze op de avond. Ze gaan er vaak op bezoek en overal waar ze komen proberen ze nieuwe soorten te ontdekken.
Liefhebbers laten kennismaken met speciaalbieren. Daar is het echtpaar om te doen. Want speciaalbieren drinken is een trend. Je klokt het niet weg, maar je proeft (lees: geniet) er echt van. Er zijn ontzettend veel kleine brouwerijen met elk hun eigen specialiteit. Op de Nederlandse markt zijn naar schatting enkele duizenden speciaalbieren met de meest bijzondere of uitdagende namen, waarbij 'Kutbier' gebouwen door twee dames, wel het meest opvalt. Het is volgens kenners een 'fris en fruitig blond bier'. Om de proefavond te kunnen houden werd contact gezocht met Jorina van der Beek van het T-café. Die zat vijf jaar aan de overkant onder de naam JE Theetafel.

Appartementen

''Daar moest ik op stel en sprong uit. Ik wist natuurlijk wel dat het contract eindig was maar nu ging het heel snel,'' aldus Jorina die sinds tien weken in het nieuwe onderkomen zit. Het pand waarin ze zat wordt door de nieuwe eigenaar tot appartementen omgebouwd. Omdat het T-café over een horecavergunning beschikt vormde het geen probleem om de proeverij hier te houden. Breunis en Ineke hadden bij elk van de zes bieren, oplopend van 5.8 tot aan 10 procent alcoholpromillage, een mooi verhaal. Zo werd als vierde bier Grutte Pier uitgeschonken, inderdaad Grote Pier, de vrijheidsstrijder en volksheld van Friesland. De brouwerij zit in Leeuwarden. In 2017 behaalden ze liefst vier gouden medailles.

Waar Ineke echt een liefhebber van is, blijkt de quadruppel Zuster Agatha te zijn, een zware van 10 procent. ''Die is in 2015 uitgroepen tot het lekkerste bier van Brabant. Het komt van brouwerij Muifel. Ze hebben iets van twaalf soorten maar deze vind ik de lekkerste. Het is vol van smaak en heerlijk romig. De brouwerij begint steeds meer bekendheid te krijgen, ook in het buitenland.''

Veenendaals bier

Verkopen ze ook Veenendaals bier? Ineke: ''Glenn van de Velde van de enige brouwerij van Veenendaal, Ghoplin, is bezig met de productie van het zogenaamde Gilbertbier in het kader van het Gilbertjaar 2019. Die wordt gemaakt met turfmout. Na de Pasen hebben ze die in de verkoop. Het is een pakket van twee flessen: het Gilbertbier uit Veenendaal en het Gilbertbier uit Antwerpen dat van boekweit wordt gemaakt. De twee grote flessen kosten 14,95 euro. Reserveren kan nu al.
De volgende bierproefavond is al in de agenda gezet: zaterdag 22 juni. Inschrijven kan bij het T-café of bij Pollekebier aan de Zandstraat 25, pollekebier.nl.

Meer berichten