Plan voor restauratie kerkgebouw Zandstraat

Veenendaal draagt een klein geheim met zich mee. Velen weten namelijk niet dat er in de Zandstraat, achter nummer 39, in Veenendaal een voormalig kerkgebouw staat.

Veenendaal - Door de vele afscheidingen in diverse kerken die vanaf halverwege de 19e eeuw plaats vonden werd er ook in Veenendaal een nieuwe kerkgemeenschap gesticht. In 1864 werd door deze kerkgemeenschap een nieuw, sober, kerkgebouw in gebruik genomen. Tot ongeveer 1924 was dit gebouw als kerk in gebruik. Nadien kwamen diverse eigenaren in het bezit van dit gebouw die het gebouw gebruikten als werkplaats, schuur of opslagruimte. Na de Oude Kerk op de Markt in Veenendaal was dit gebouw de tweede kerk in Veenendaal die in gebruik werd genomen.

Omdat dit gebouw in de loop van de jaren in verval is geraakt heeft de Historische Vereniging in Veenendaal het initiatief genomen om te komen tot renovatie van het gebouw en het zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. De HVOV is daarvoor in contact gekomen met een projectontwikkelaar en de Veenendaalse architect Johan Huibers die beiden het initiatief van de HVOV van harte steunen.

Momenteel zijn de voorbereidingen voor restauratie van het kerkje in een zodanig fase gekomen dat de HVOV dit ook graag aan de Veenendaalse bevolking wil kenbaar maken. Daarom wordt er op 30 april a.s. een extra ledenbijeenkomst door de HVOV georganiseerd in gebouw Elthetho aan de Fluitersstraat in Veenendaal. Op die avond zal door Johan Huibers een plan worden gepresenteerd voor restauratie van het kerkje en een ontwikkeling voor het gebied rondom het kerkje.

De avond is voor iedereen toegankelijk en begint om 20.00 uur.

Meer berichten