Het was druk tijdens Broodje Geschiedenis van maandag waarop de rol van Gilbert van Schoonbeke werd uitgelegd. Hier staat hij stil bij onderwijzer/imker Hootsen uit Ederveen die in zijn brochure over Veenendaal uit 1920 ook over Gilbert heeft. (Foto's: Pieter Vane)
Het was druk tijdens Broodje Geschiedenis van maandag waarop de rol van Gilbert van Schoonbeke werd uitgelegd. Hier staat hij stil bij onderwijzer/imker Hootsen uit Ederveen die in zijn brochure over Veenendaal uit 1920 ook over Gilbert heeft. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Brochure met uitleg over rol van Gilbert

Veenendaal - Welke rol heeft Gilbert van Schoonbeke in Veenendaal gespeeld? Was die werkelijk zo prominent zoals geschiedschrijvers ons willen doen geloven en waarop het Gilbertjaar 2019 in Veenendaal is gebaseerd?

Jaap Pilon en zijn werkgroep Geschiedenis brachten hier al eerder verslag van uit. De ontluisterende conclusie: Gilbert heeft beslist geen grote rol gespeeld zoals altijd is gedacht (en ook steeds is overgeschreven!). Hij is één van de grondleggers van Veenendaal, dat wel, maar om hem meteen op een sokkel te zetten, dat gaat te ver. In het Cultureel Café van een maand geleden werd dat al haarfijn uit de doeken gedaan.

Voorbeelden

Nu werd die bijeenkomst nog eens overgedaan in de raadzaal waar afgelopen maandagochtend een zogenaamd Broodje Geschiedenis plaatsvond. De zaal zat vol en Pilon legde op zijn eigen gloedvolle manier uit waarom Gilbert niet de naam 'stichter van Veenendaal' mag dragen. Hij toonde ook veel voorbeelden hoe die mythe is ontstaan. Na afloop was er voor elke bezoeker nog een exemplaar van de brochure waarin die rol wordt uitgelegd en waarin de werkgroep verantwoording geeft van haar werkzaamheden.

Meer berichten