Aan de musical deden enkele tientallen leerlingen mee en allen keurig in een passende outfit. (Foto's: Pieter Vane)
Aan de musical deden enkele tientallen leerlingen mee en allen keurig in een passende outfit. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Aan creativiteit geen gebrek op het CLV

Veenendaal - In theater De Lampegiet voerde het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) woensdag, donderdag en vrijdag de musical 'De Prins en de Wonderlamp' op. Het was de voor de 21ste keer dat leerlingen een musical opvoerden. De nu gespeelde uitvoering is gebaseerd op het bekende sprookje van 'Aladdin en de wonderlamp'.

Aan creatieve inventiviteit heeft het op het CLV nooit ontbroken. In de jaren zeventig en ook nog begin jaren tachtig werden er jaarlijks singeltjes van muziekuitvoeringen uitgebracht.
In de platenbakken van de kringloopwinkels komen we ze met regelmaat tegen.
Jan van de Putte was de leraar die zijn CLV-koor tot grote hoogte liet stijgen. En het ontwerp van het platenhoesje was steevast van een andere kanjer: Piet de Geus. Zijn ontwerpen zijn altijd herkenbaar, in alle opzichten.

Speelfilms

Deze leraar in creatieve vakken liet zijn leerlingen zelfs speelfilms maken. Daarin komen alle creatieve uitingen naar voren, zo vond hij. Een verhaal bedenken, spelers zoeken, locaties bekijken, afspraken maken, filmen en uiteindelijk monteren (editen zouden we tegenwoordig zeggen): het zat er allemaal in. Hij deed dat vele jaren, zelfs nog in de tijd dat de school aan de Tuinstraat was gehuisvest. En na pakweg vijf jaar kon hij het oude script weer gebruiken.
Dat deed hij dan ook. Op de Julianamavo, dat deel uitmaakte van het CLV, werd dit idee in de jaren negentig tot tweemaal toe opgepakt.

Ook de CLV-musical is niet meer weg te denken. Het is een traditie die nog steeds leeft. Met de start van de musical werd in 1998 begonnen.
Ieder jaar schitteren de leerlingen weer in een nieuwe musical die door hen zelf geregisseerd, gespeeld, gezongen én van dans, kostuum, decor en grime voorzien is. In de bak zit het orkest dat bestaat uit (ex)leerlingen, ouders en docenten. Achter de schermen, maar o zo belangrijk werkt het team van producenten en acquisitie om alles om de voorstelling heen in goede banen te leiden en de broodnodige sponsoren te werven. Met de technici van De Lampegiet wordt al in een vroeg stadium overlegd over het geluid- en lichtplan dat leerlingen hebben gemaakt.

Talent

Na een half jaar van wekelijks een middag en een gezamenlijk weekend repeteren, komt alles samen in vier uitvoeringen in De Lampegiet. Familie, vrienden, leerlingen, collega's, basisscholen en ander belangstellenden genieten ook dit jaar weer van de haast professionele musical 'De Prins en de wonderlamp', waarbij het ook nu weer fantastisch was om te zien hoeveel talent de school bezit. Om te illustreren hoe verbindend deze musicaltraditie werkt: in het orkest speelt al 15 jaar (oud-) leerling Boaz Hol mee, dirigent (en biologiedocent) Arjen Threels leidt al 17 jaar het orkest en Elien van der Meer (docent muziek) is al vanaf het begin bij de CLV-musical betrokken.

Meer berichten