Bijzondere bijeenkomst over tingieten door Museum Veenendaal


Bezoekers konden na de uitleg ook zelf deelnemen om tin in een vorm te gieten. (Foto's: Pieter Vane)
Bezoekers konden na de uitleg ook zelf deelnemen om tin in een vorm te gieten. (Foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Bijzondere bijeenkomst over tingieten door Museum Veenendaal

Veenendaal - In de Lezingenzaal van de Cultuurfabriek werd zaterdag 16 maart een demonstratie tingieten gegeven door Tin-Art uit Zuidwolde, Drenthe. De firma Tin-Art heeft hier een tingieterij waar ook workshops worden gegeven. Een en ander naar aanleiding van de expositie over Gilbert in Museum Veenendaal.

Door Pieter Vane

Op ambachtelijke wijze worden er door Tin-Art allerlei voorwerpen en sieraden van tin gemaakt. Een specialisatie van Tin-Art is de vervaardiging van Liturgisch tin, zoals Avondmaalskelken, schalen, borden en handgedreven doopvonten. Door een brede kennis van oude technieken kan Tin-Art oude tinnen voorwerpen weer repareren en restaureren, hier wordt door musea in heel Nederland dankbaar gebruik van gemaakt.

Donkere plekken

Mischa Bremdel van Tin-Art verzorgde de presentatie en vertelde eerst iets over het familiebedrijf Tin-Art. Vervolgens kreeg de zaal tekst en uitleg over de verschillende manieren van verwerken van tin en de legeringen van tin met andere materialen. Zo leerde men bijvoorbeeld dat tin gemengd kan worden met koper om een duurzamer product te krijgen. Voorwerpen gemaakt van zuiver tin hadden vooral vroeger last van het zogenaamde 'tinrot'. Door tin in een te koude omgeving te bewaren kunnen er donkere plekken op deze ontstaan en kunnen er op ten duur zelfs gaten in vallen.
Het toevoegen van wat koper aan de tin kan dit voorkomen, vertelden de deskundigen van Tin-Art. Mischa liet het publiek zien hoe je tin kon smelten en demonstreerde dit door het verhitten van een blokje tin in een grote holle lepel boven een gasvlam. Bij 230 graden wordt de tin vloeibaar en bij 350 graden kan de tin in een mal gegoten worden. Het gegoten product kon daarna bekeken worden door de zaal.

Oprichter

Op de foto's bij dit artikel staat ook een oudere heer. Dat is Perry Dumas, oprichter en mede-eigenaar van het familiebedrijf. De dame op de foto's is Claudette Dumas, dochter van Perry en mede-eigenaar van het familiebedrijf. Tot slot is er nog een belangrijke vierde persoon die onderdeel van het bedrijf uitmaakt, maar deze keer verhinderd was, te weten Gertjan Drenth. Hij is de man van Claudette Dumas en doet ook veel in het bedrijf. 
Na de demonstratie's was er voor de aanwezigen gelegenheid meegebrachte tinnen voorwerpen te laten taxeren. Ook kon men zelf eens proberen om tin te smelten en in een mal te gieten.

De mensen van Tin-Art werden nog meegenomen naar het museum op de begane grond waar onder meer een foto van deze werd gemaakt aan een middeleeuwse gedekte tafel waar diverse tinnen gebruiksvoorwerpen zoals kannen en borden op stonden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden