Het etiket van het Gilbertbier die ontwikkeld is met de brouwerijen in Antwerpen en Veenendaal en op donderdag 21 maart ten doop wordt gehouden.
Het etiket van het Gilbertbier die ontwikkeld is met de brouwerijen in Antwerpen en Veenendaal en op donderdag 21 maart ten doop wordt gehouden. (Foto: )

Gilbert zoekt liefhebbers om bier voor te proeven

Veenendaal - Stadsbrouwerij Veenendaal en de organisatoren van het Gilbertjaar zoeken bierliefhebbers die op donderdagavond 21 maart het nieuwe Gilbertbier uit Veenendaal en Antwerpen willen testen. Iedereen die mee wil doen is welkom om 20.00 uur in de Cultuurfabriek tijdens het maandelijkse Gilbert Café.

Brouwer Glenn van de Velde nodigt alle mensen met verstand van bier uit om de Antwerpse variant met boekweit en de Veenendaalse variant met turfmout te testen tijdens het Gilbert Café op donderdag 21 maart.

'Blinde test'

Vanaf 19.30 kan iedereen binnenwandelen, om 20.00 uur gaat het Gilbert Café open tot 21.30 uur. Na een 'blinde test' kan worden bepaald of de smaakverschillen groot genoeg zijn en welke smaak de voorkeur heeft van de Veenendalers. Deze informatie wordt gebruikt voor de officiële lancering van de bieren in april. Ter ere van de 500ste 'verjaardag' van Gilbert van Schoonbeeke hebben de Antwerpse Stadsbrouwerij 't Pakhuis en de Veenendaalse Brouwerij Ghoplin de handen ineen geslagen en voor dit jubileum een samenwerkingsbier gebrouwen. Afhankelijk van de uitkomsten van de test op 21 maart komen de beide bieren in april beschikbaar voor het publiek in Veenendaal. Iedereen die zich aanmeldt via www.gilbertcafe.nl krijgt een persoonlijke uitnodiging voor de feestelijke bijeenkomst die medio april wordt georganiseerd om de Gilbert bieren officieel in gebruik te nemen.

Antwerpen

Gilbert, de grondlegger van de Antwerpse stadsontwikkeling en beïnvloeder van de ontwikkeling van Veenendaal, leefde in de zestiende eeuw. Toen de bevolking zo dorstig was dat er bier geïmporteerd moest worden om aan de vraag te kunnen voldoen is de basis gelegd voor brouwerijen in Antwerpen. Om zowel de stad als de brouwerijen op te bouwen werd er gebruik gemaakt van turf uit Veenendaal. En nu wordt er in Veenendaal ook bier gebrouwen, waarmee de banden met Antwerpen weer worden aangehaald.

Meer berichten