Diftong trad op aan de Achterkerkstraat 17. Ook hier steeds een volle bak bij een bijzonder en intiem theaterevenement.
Diftong trad op aan de Achterkerkstraat 17. Ook hier steeds een volle bak bij een bijzonder en intiem theaterevenement. (Foto: )

Huiskamerfestival werd goed bezocht

Veenendaal - Buiten mochten dan de regen en de wind heersen, in tientallen deelnemende huiskamers van Theater bij de Buren in Veenendaal scheen afgelopen zondag de zon. Het huiskamerfestival kwam in al die intieme binnenkamers weer volledig uit de verf.

Kwam het vorig jaar al tot bijzondere ontmoetingen, ook deze tweede ronde wisten artiesten, gastvrije huiskamers en de vele, vele bezoekers elkaar in allerlei combinaties een aangename middag te bezorgen. 'Hee, hier wil ik volgend jaar ook aan meedoen' werd hier en daar gehoord. En dat kan, dat is mooi. De familievoorstellingen voor kinderen, op verzoek geprogrammeerd, waren een daverend succes.

Toevallige ontmoeting

In de formule van Theater bij de Buren speelt de toevallige ontmoeting een belangrijke rol. De organisatie van het evenement is allereerst afhankelijk van het aantal aanmeldingen van artiesten en van Veenendalers die voor een middagje hun woonkamer beschikbaar willen stellen als tijdelijk podium. Een gelukkige match tussen de deelnemers is belangrijk voor de sfeer in huis, als het ware. En daarmee voor het welslagen van de middag voor de bezoekers, die uit het bonte aanbod een keuze mogen maken. Voldoet de voorstelling die wordt gekozen aan de verwachting van de bezoeker?
De kleurrijke en goed verzorgde programmagids gaf een overzicht van de 28 deelnemende solisten, duo's en groepen, van even zovele huiskamers en van de in totaal 84 optredens. Bezoekers konden kiezen uit optredens. De artiesten lieten zich steeds een half uur zien en horen. En boden daarmee de bezoekers de gelegenheid om zich in dertig minuten naar een volgende voorstelling te begeven. Theater bij de Buren bood een zeer divers programma: van klassiek repertoire tot singer/songwriters, voordrachten, toneel en poëzie, van koormuziek, jazz en pop.

Nazit

Artiesten en podiumverleners kwamen na hun afloop van het officiële programma van Theater bij de Buren nog even bij elkaar voor de nazit, of zoals de organisatie het noemt, voor het Slotakkoord. Met de vrolijke bijeenkomst werd de deelnemers, artiesten én huiskamers, de gelegenheid geboden om met elkaar na de veelal eerste ontmoeting terug te kijken op Theater bij de Buren 2019. Van die gelegenheid werd in ruime mate gebruik gemaakt. Sterker nog, enkele artiesten wisten hun bijdrage aan Theater bij de Buren nog even te verlengen door met hun muziek de sfeer nog even in belangrijke mate te verhogen.
De huiskamers die als tijdelijk podia beschikbaar werden gesteld, liepen zodanig in omvang uiteen dat natuurlijk niet elke ruimte een zelfde maximale hoeveelheid bezoekers kon ontvangen. Toch werd nergens een overmatig aantal gasten gemeld en moesten bezoekers zelden worden teleurgesteld.
Slechts een enkele keer kon niet anders dan het bordje VOL aan de deur worden gehangen.

De organisatie van Theater bij de Buren Veenendaal lijkt de formule, bij de tweede aflevering van het huiskamerfestival, al stevig in de vingers te hebben.

Meer berichten