Op zaterdag 9 maart hielden de brandweerverzamelaars hun eerste familiedag in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost. (Foto: Pieter Vane)
Op zaterdag 9 maart hielden de brandweerverzamelaars hun eerste familiedag in het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

Verzamelaars over brandweer bijeen in Veenendaal

Veenendaal - Afgelopen zaterdag, 9 maart, heeft de Nederlandse Vereniging voor Belangstellenden in het Brandweerwezen voor de eerste keer haar familiedag georganiseerd. die vond plaats in Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost.

''Na jaren voor de leden een ruil- & contactdag te hebben georganiseerd meenden wij de dag in een ander vaatje te moeten gieten,'' aldus Johan Dupain, voorzitter a.i. van de VBB. ''De dag zou veel meer in het teken van het gezin moeten staan. Niet alleen één lid binnen het gezin heeft een hobby en is lid van onze vereniging. Vaak is het lid meerdere dagen per jaar onderweg voor zijn of haar hobby en daardoor blijven de andere gezinsleden thuis achter.'' Daarom werd besloten om een gezinsdag te houden en ook aan andere belangstellenden de passie tonen.

Veertig jaar

De vereniging biedt al ruim veertig jaar een platform voor mensen met een interesse in brandweer of andere hulpverleningsdiensten. De leden konden via een kraam hun verzameling brandweermemorabilia tonen: van brandweerhelmen, modelauto's, volledig ingerichte brandweerkazernes, radiografisch bestuurbare modellen tot een postzegelverzameling met brandweermotief, melkcupjes en spaarpotten van brandweermannetjes en andere brandweervoorstellingen. De afdeling fotografie had een wedstrijd uitgeschreven. Men kon op foto's een stem uitbrengen. De winnaar krijg een prominente plaats in de komende verenigingskalender. Henny en Cees van Haasteren lieten zien dat zij inmiddels zoveel hebben verzameld over de verschillende brandspuithuisjes en opslagruimten voor brandweermaterialen van voor 1940, Zij staan op het punt dit alles wat zij verzamelden in een boek te publiceren. Er werd ook een aantal presentaties gegeven zoals: 'Hoe maak je de perfecte brandweervoertuigfoto' en 'Hoe word je amateur-brandweerhistoricus?'

Brandspuithuisjes

En er was een lezing door Henny en Cees van Haasteren over 'De brandspuithuisjes van voor 1940 in Nederland' en een lezing vanuit de veiligheidsregio VRU over de natuurbrandbestrijding op de Utrechtse Heuvelrug. Er konden 3D-kaarten gemaakt worden met verschillende motieven, waar de brandweer niet op mocht ontbreken. De kinderen werden vermaakt met een grote tafel met knutselspullen, kleurplaten, bouwplaten en spelletjes. Dat afgewisseld met een voorleesmoment van schrijfster Sharon Wünsch. Er was ook pech op deze dag. Tijdens de rit naar de familiedag kreeg de exposant van Jaydens Brandweer Playmobil-wereld een aanrijding op de A12 bij Maarsbergen. Daarbij werd de auto en aanhanger met van achteren aangereden. Zo belandde de Playmobilverzameling op de snelweg. Er is niets meer van over, 40 jaar verzamelen in één klap verloren. De VBB heeft nu neen actie op touw gezet om met hulp van anderen de collectie weer op te bouwen. Wie info heeft kan dat melden aan Johan Dupain: voorzittervbb@brandweer.org.

Volgend jaar

De VBB wil ook volgend jaar weer een mooie en gezellige familiedag gaan organiseren. ''We komen daar graag weer voor terug naar Ontmoetingshuis in Veenendaal en wel op de 2e zaterdag in maart. We willen daar indien mogelijk met wat meer spektakel gaan uitpakken en mogelijk een mooi buiten programma aanbieden met echte brandweerauto's en een mooie spel/behendigheidsbaan voor de jeugd.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden