Zaterdag 9 maart werd door de Turbo's van Loopgroep Veenendaal (LGV) voor de 13e keer de Galgenbergmarathon georganiseerd.
Zaterdag 9 maart werd door de Turbo's van Loopgroep Veenendaal (LGV) voor de 13e keer de Galgenbergmarathon georganiseerd. (Foto: )

Veel deelnemers Galgenbergmarathon

Zaterdag 9 maart werd door de Turbo's van Loopgroep Veenendaal (LGV) voor de 13e keer de Galgenbergmarathon georganiseerd. Zo'n 90 gastlopers vanuit heel Nederland, maar ook uit Engeland en Litouwen, liepen mee.

Veenendaal - Veel van hen komen jaarlijks terug naar deze parel op de hardloopkalender. Niet voor het podium of een scherpe tijd. Wel voor de mooie omgeving, de goede verzorging en de gemoedelijke sfeer. De Galgenbergmarathon is een rustige groepsloop door de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. De vijf groepen worden begeleid door voorlopers van LGV. "Er moet natuurlijk gepresteerd worden op de route van 42,2 km met zo'n 500 hoogtemeters. Maar het mag ook leuk zijn. Daarom is er op zes punten een riante verzorging, zoals je die eigenlijk alleen in de Zwitserse bergmarathons ziet. En af en toe wordt er even gestopt voor een fotootje of een toelichting bij een historische locatie", aldus de organisatie van de marathon.

Iets teruggeven

Het idee voor dit concept deden de Turbo's op bij de Silvestermarathon in het Geuldal. Nico Achterberg, initiatiefnemer van het eerste uur en nog steeds nauw betrokken bij de organisatie, pakte de bal op. Sindsdien staat een duurzaam evenement waaraan velen plezier beleven. De bijdrage van de lopers wordt sinds 2007 gebruikt om iets terug te geven aan de omgeving. Voorbeelden zijn speeltoestellen in Veenendaal-Oost en de picknickbankjes en trimbaan bij Prattenburg.

"Het samen lopen met de gastlopers leidt tot leuke contacten en bekende gezichten bij de wedstrijden waar je elkaar weer treft. Binnen LGV versterkt het samen organiseren van de Galgenbergmarathon de onderlinge band. Dat geldt zeker ook voor de actieve bijdrage van gezinsleden van de LGV-lopers en een aantal lokale ondernemers. De meesten zijn sinds de eerste uitvoering van de partij. Op naar de 14e editie volgend jaar!", vertelt de organisatie. Bij Loopgroep Veenendaal kan menook terecht voor het samen lopen van kortere afstanden of de opstartcursus. Deze start op 25 maart.

Meer berichten