Een deel van de mail die het CLV aan alle leerlingen stuurde.
Een deel van de mail die het CLV aan alle leerlingen stuurde. (Foto: Anoniem)

Christelijk Lyceum Veenendaal stopt opnames nieuw tv-programma na grote ophef

Veenendaal - Vorige week zijn de opnames van een nieuw programma gestart op het Christelijk Lyceum Veenendaal. Maar die zijn snel stopgezet nadat is uitgekomen dat er acteurs waren ingezet. Docenten en leerlingen waren daarvan niet op de hoogte en dat zorgde voor veel onrust.

De serie zou een goed en realistisch beeld moeten geven van een doorsnee middelbare school in Nederland. De producent was dezelfde die ook een serie maakte onder de titel 'Een klas vol ouders, terug in de schoolbanken' over het dagelijkse leven op een basisschool. Die serie werd vorig jaar uitgezonden. Locatie was basisschool Het Baken aan de Reede. De serie werd uitgezonden door de Evangelische Omroep.
Met opzet is lange tijd gewacht met de opnamen op het CLV omdat de serie anders te snel op de beeldbuis te zien zou zijn. Waarom voor Veenendaal is gekozen is omdat één van personen werkzaam bij de producent, uit Veenendaal komt en dus bekend is met deze scholen.

Veel moeite

Vorig jaar heeft het CLV veel moeite gedaan om de opnamen goed te laten verlopen. Zo kreeg elke leerling een formulier die de ouders moesten ondertekenen. Het was een behoorlijke inspanning om dat binnen een zeer korte tijd, voor de zomervakantie, te realiseren. Het concept van het programma was toen al bij de leiding bekend.

Deze maand konden de opnamen dan toch starten. Maar naar nu blijkt zijn de opnamen al na een week stopgezet en is besloten om de serie, die zou worden uitgezonden bij RTL, niet verder te ontwikkelen. De school heeft de ouders op de hoogte gesteld. 

Geheimzinnig

Een ouder laat weten: ''Over de reden voor het stoppen van de opnames wordt nogal geheimzinnig gedaan naar de ongeveer 2000 leerlingen als aan alle docenten en overige werknemers. Het concept van het nieuwe programma zou zijn dat er een aantal leerlingen werd gevolgd. Nadat er op school ongeveer vijf nieuwe leerlingen werden opgemerkt vorige week, bleek dat dit acteurs waren. Er zouden dus nooit echte CLV'ers gefilmd worden. Zowel leerlingen als docenten wisten hier niets van. Vandaag, 7 februari, kregen alle leerlingen van het CLV dezelfde mail. Ouders werden niet geïnformeerd over deze gebeurtenis.'' Ook werd daarover niets naar buiten gebracht.

Instemming

Naar nu blijkt kwamen met instemming van de schoolleiding vijf nieuwe leerlingen op school. Die zouden gevolgd worden. Dat wekte al snel argwaan vooral omdat de facebookprofielen er nogal nep uitzagen. Het blijkt nu dat de producent de bedoeling had om ze 'undercover' te laten meedraaien in de klas, waardoor goed te zien was welke problemen er spelen, bij zowel leraren als leerlingen. De ingestroomde iets oudere leerlingen hadden vroeger met de nodige problemen te maken gehad maar hebben die achter zich gelaten. De identiteit lekte toch uit zodat er geen sprake meer kon zijn van een realistisch beeld. De schoolleiding organiseerde direct na het stopzetten van de opnamen een bijeenkomst waarin de school heeft toegegeven op de hoogte te zijn geweest van het bedrog.

Teleurgesteld

Rector Willem de Vos van het CLV is teleurgesteld dat het project niet is gelukt. In dagblad De Gelderlander laat hij weten: ''We hadden als doel dat er een mooie realistische documentaire over het onderwijs zou komen.'' Die was volgens hem nog nooit gemaakt in Nederland. De Vos gaat voorbij aan het feit dat enkele jaren geleden het VMBO centraal stond in een reality-serie. en echte leerlingen werden gevolgd.  

Toen er op het CLV onder docenten en leerlingen onrust ontstond, had de leiding geen andere keuze om ermee te stoppen. De Vos denkt niet dat dit voorkomen had kunnen worden. ,,Onderdeel van het format is dat je een stuk van de informatie niet deelt met docenten en leerlingen. Anders is het niet realistisch,'' zegt hij in het dagblad.
Er is een week gefilmd op school. Die beelden worden vernietigd.

Meer berichten