Robert (Job) Pilon is docent Duits aan het CLV en laat leerlingen Duitse kennis opdoen door middel van applicaties. (Foto: Co Keulstra)
Robert (Job) Pilon is docent Duits aan het CLV en laat leerlingen Duitse kennis opdoen door middel van applicaties. (Foto: Co Keulstra) (Foto: )

Docent Duits van het jaar 2019

Door Co Keulstra

Veenendaal - Docent Duits Robert Pilon van het CLV is genomineerd door Machmit, de Actiegroep Duits, in samenwerking met onder andere de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut in Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en de Zantralstelle für das Auslandsschulwesen, voor de titel: 'Leraar Duits van het Jaar 2019'. Met dit initiatief wil de Actiegroep aandacht besteden aan de belangrijke positie van de docent voor het vak Duits. Robert Pilon heeft belangrijke applicaties ontwikkelt waar de leerlingen Duits met veel plezier mee werken.

Na twee leesboekjes uit te hebben gebracht (Leseratten en Lesen aus aller Welt) wilde Robert Pilon het over een andere boeg gooien. "In 2000 ben ik digitaal iets gaan doen", vertelt Robert. "Toen is het idee geboren om, samen met Jan-Willen Slok, applicaties te gaan bundelen en een website te gaan maken. Jan-Willem is computer programmeur en werkt in de ICT. De website heet: Pilonderwijs.
Toen we net begonnen is de Onderwijsinspectie langs geweest en die vonden mijn manier van lesgeven heel interessant en voegden hieraan toe dat ik qua onderwijsinzichten mijn tijd ver vooruit was. Ze hebben mij als voorbeelddocent genomen en plaatsten mij op de website van de inspectie van het onderwijs. In 2003 werd ik genomineerd door de Duitse Ambassade in Den Haag voor mijn project: 'De Grenskrant'."

Driedelig pak

Pilon liet zijn leerlingen een tweetalige krant maken met Nederlandse artikelen, die dan ook in het Duits vertaald moesten worden. De bekende Duitse verslaggever Helmut Hetzel heeft daar toen een artikel van gemaakt in de grote Duitse krant 'Die Welt'. Pilon moest toen in een driedelig pak naar de Duitse Ambassade in Den Haag, waar hij tweede werd. Maar hij heeft wel 15 jaar lang die krant voor niets ontvangen, tot hij hem zelf opzegde. Pilon: "In 2006 heb ik een landelijke prijs gewonnen met één van mijn applicaties: 'MVTrader', waarbij de creativiteit van de leerlingen gekoppeld wordt aan het talenaspect.
Er was een Duits congres in Lunteren en ik werd eerste en won een geldbedrag. Ze zeiden dat ik goed bezig was.". Sindsdien is Pilon nu 12 jaar bezig met zijn Pilonderwijs. Hij heeft met MAVO 4 al twaalf jaar boven het landelijke gemiddelde gescoord op het centrale examen met het vak Duits. Dus zijn manier van lesgeven werkt uitstekend. Hij heeft er goede resultaten mee. "Jan-Willem en ik zijn nu bezig met alweer de 15e applicatie. Op de site van het CLV kwam er een mailtje binnen dat ik genomineerd was voor docent van het jaar 2019. Ik kon het eerst niet geloven, maar een collega van mij had me opgegeven en het is toch aangeslagen."

Aantrekkelijk

Vaak wordt het vak Duits geassocieerd met eindeloze rijtjes woorden en ingewikkelde naamvallen. Dat de Duitse taal meer is dan dat, weten de docenten die met passie hun vak uitoefenen. Door hun inspirerende werking maken zij Duitsland en de Duitse taal aantrekkelijk. Robert Pilon is één van die docenten die net even iets anders lesgeeft. Met veel succes.
Genomineerde docenten zijn gevraagd om een les idee te delen. Uit de inzendingen kiest de Actiegroep samen met de docent Duits van het Jaar 2018, Kerstin Lorenz, in januari 2019 de beste lesideeën.

Stemmen kan via de website: www.machmit.nl

Meer berichten