Foto:

Minister bezoekt De Koekoek: 'Wat heeft u toch mooie schoenen!'

Door Marco Diepeveen

Veenendaal - De kennismaking met de wijkverpleging van QuaRijn heeft diepe indruk gemaakt op minister Hugo de Jonge (VWS). Wijkverpleegkundige Eline van Wijngaarden had hem hiervoor uitgenodigd in een vlog. "De zorg heeft ambassadeurs nodig zoals jij, Eline!"

Op 12 mei, de Dag van de Verpleging, vroeg Eline de minister om eens met haar mee te lopen. Al binnen een uur liet hij via Twitter weten deze uitnodiging graag aan te nemen.

Zelf geverfd

Afgelopen woensdagmorgen stapte de bewindsman in een rolstoelbus vol cliënten en bezocht hij de laatste cliënt in de wijk, Adeline Fritzsche aan de Valleistraat. Na afloop toog het gezelschap naar woon-zorgcomplex De Koekoek aan de Nieuweweg voor een pub quiz en gesprekken met cliënten en medewerkers. Het kon niet uitblijven bij binnenkomst: een opmerking over de veelbesproken kleurrijke schoenen van minister De Jonge. "Wat heeft u toch mooie schoenen! Heeft u die zelf geverfd?", wees mevrouw Reede. "En ik vind u ook zo leuk!"

Extra gelden

Mirjam Hagen, bestuurder van QuaRijn, gaf een korte uitleg over de huidige praktijk in de zorg. "De afgelopen jaren waren ontzettend zwaar door alle bezuinigingen. Daarom zijn we nu zo blij met de extra verpleeghuisgelden, wat de situatie deed normaliseren. Voor meer woonplezier is 2 miljoen euro vrijgekomen. Dat creëert mogelijkheden voor extra activiteiten en de aanstelling van woonondersteuners, die cliënten afleiding en ontspanning bezorgen."

Hugo de Jonge was blij met de uitnodiging. "Ik ga graag op werkbezoek. Nota's en memo's geven geen compleet beeld van de zorg. Ik weet dat het werk zwaar is. Maar het is fijn dat de mensen van QuaRijn zoveel enthousiasme uitstralen. Dat helpt bij het zijn van een goede werkgever en het aantrekken van extra personeel. Personeelswerving zie ik als de grootste opdracht, naast de aandacht voor vergrijzing en chronisch zieken. De zorg heeft ambassadeurs nodig zoals jij, Eline!"

Pubquiz

Vier teams speelden een pubquiz. Met vier fouten behaalde het cliëntenteam met De Jonge de tweede plek. Er kwamen vragen voorbij zoals 'Van welke partij is De Jonge lid?' en 'Hoeveel locaties telt QuaRijn', maar ook 'Hoeveel tijd besteedt een wijkverpleegkundige aan administratieve lasten'. Dat blijkt ruim een kwart te zijn.

Ook verbazingwekkend is het aantal eenzamen in Nederland: 3,5 miljoen. De minister in een reactie: "Eenzaamheid voorkomen lukt niet, maar wel het doorbreken ervan. Met alle gemeenten hebben wij nu coalities gevormd, aangevuld door maatschappelijke organisaties, om dat te bereiken. Eenzamen zingeving geven is zo belangrijk."

Meer berichten