Zal donderdag de Regenboogvlag gehesen worden? (Foto: Rick Praamstra)
Zal donderdag de Regenboogvlag gehesen worden? (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

PvdA vraagt gemeente Veenendaal de Regenboogvlag te hijsen

Veenendaal - De PvdA in Veenendaal wil dat de gemeente een statement maakt door donderdag, bij de installatie van burgemeester Kats, de Regenboogvlag te hijsen.

Marjon Oostveen laat namens de partij weten: ''De benoeming van SGP-burgemeester Kats heeft in Veenendaal tot veel reacties, bezorgdheid en onbegrip geleid. Het gaat daarbij niet om zijn bestuurlijke kwaliteiten, maar om de principiële vraag of een burgemeester van een partij die hele bevolkingsgroepen (namelijk vrouwen en homosexuelen) uitsluit, wel een burgervader voor álle Veenendalers kan zijn.

Daarnaast een ander schokkend feit: ons bereikten berichten dat tenminste éen burger van Veenendaal, die op fatsoenlijke en niet-discriminerende wijze zijn ongenoegen over deze benoeming op social media uitte, vanuit het college van B&W verzocht is zijn toon te matigen. Dit lijkt te bizar om waar te zijn. En als het waar is, is het meer dan onacceptabel.

Tegelijkertijd is er veel onrust en ophef in de samenleving over de Nashville verklaring. Een homofobe verklaring die overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten, en die in Nederland ondertekend wordt door meerdere mensen vanuit streng-christelijke hoek. Burgemeester Kats heeft - desgevraagd - gezegd zich niet te herkennen in de inhoud van de Nashville verklaring.''

Vragen

De PvdA heeft daarom vragen gesteld aan het college van B&W: ''Wij willen weten of vanuit het college mensen gesommeerd worden hun toon te matigen en welk recht het college denkt te hebben om een Veenendaalse burger zijn recht van meningsuiting te ontzeggen. Is dit gebeurd op persoonlijk initiatief of vanuit een gezamenlijke actie van B&W? Hoe denkt het college hierover?

Tegelijk vragen wij het college, om heel duidelijk een statement af te geven dat deze burgemeester er daadwerkelijk is voor álle Veenendalers. Om dit te symboliseren én om onze afschuw van de inhoud van de Nashville verklaring te laten blijken, vragen wij de gemeente om de Regenboogvlag bij het gemeentehuis te hijsen. Het zou een mooie, symbolische actie zijn om dit te doen bij de installatie van de heer Kats, aanstaande donderdag.''

Meer berichten