Lynn Cortes (midden), haar zus (links) en vriendin zijn superblij met de prijs. Ook haar ouders delen mee in de vreurgde. (Foto: Martin Brink)
Lynn Cortes (midden), haar zus (links) en vriendin zijn superblij met de prijs. Ook haar ouders delen mee in de vreurgde. (Foto: Martin Brink) (Foto: )

Winnaar publieksprijs fotowedstrijd Museum Veenendaal: 'Ik dacht een tientje maar krijg 200 euro!'

Door Martin Brink

Veenendaal - Grote vreugde afgelopen zaterdagmiddag na het horen van de uitslag van de smartphonewedstrijd in Museum Veenendaal. De veertienjarige Lynn Kortes uit Veenendaal won de publieksprijs met een foto die ze in Veenendaal-west maakte. Ze kreeg 94 stemmen.

Lynn maakte een stemmige avondfoto waarbij de contouren van het landschap met ertussen de Grift mooi te zien zijn. Ze won er toch maar even 200 euro cash mee. Bovendien krijgt ze ook een workshop smartpfone fotografie aangeboden.

Tweehonderd euro

Lynn was er zeer blij mee. Haar zus, ouders en vriendin waren eveneens aanwezig en natuurlijk moesten de meiden direct na de uitslag het grote nieuws meteen delen. ''Ik dacht dat het maar een tientje was of zo maar het is tweehonderd euro!,'' meldde ze opgetogen naar de andere kant van de lijn.
Later, als het besef is neergedaald, wil ze best even voor de foto poseren. Uiteraard ook met de andere meiden én met haar ouders.
Lynn vertelt dat de foto is genomen bij een brugje helemaal achter De Ellekoot in West. Het gezin woont ook in die buurt. ''Lynn fotografeert al van jongs af aan,'' zegt moeder Cortes.

Zon wat lager

Over de winnende foto: ''Ik weet nog dat ze binnenkwam en zei: mam, ik heb toch een mooie plek ontdekt! Maar ik moet even wachten totdat de zon lager is gaan staan. Dan is het resultaat veel mooier.'' Met de prijs is ze superblij en ze weet nu al wat ze er mee gaat doen. Lynn fotografeert namelijk niet alleen met de smartphone maar ze heeft ook een goede spiegelreflex. ''Ze was al aan het sparen voor een mooie telelens,'' zegt moeder Cortes. Lynn reageert prompt: ''En die gaat er ook zeker komen nu ik dit heb gewonnen!''
Lynn was één van de inzenders van de Smartphonefotowedstrijd die het Museum Veenendaal, Stichting Alive!, Artsschool Elevate in de afgelopen maanden hield. Het thema was: ´Wat zie jij in Veenendaal?´. Er waren zo'n 150 inzendingen. Daaruit werden er 36 genomineerd. De foto's kregen een plekje in een expositie in het museum én ze werden geprojecteerd werden op de wanden van Artsschool Elevate, gebouw De Troubadour, aan de Zandstraat.

Extra prijs

Twee weken geleden werden de winnaars in de verschillende categorieën bekend gemaakt. Cultuurwethouder Dylan Lochtenberg reikte de prijzen uit. Deze krant had als extra prijs nog de zogenaamde 'Keus van de redactie'. Deze drie foto's werden ook in de krant gepubliceerd. ''Als de wedstrijd weer door gaat, houden we dat er zeker in. Het heeft tot veel goede reacties geleid,'' meldt Martin Brink, verantwoordelijk eindredacteur bij de Persgroep Nederland, onder meer redactioneel verantwoordelijk voor deze krant.
Museumvoorzitter Theo van Hardeveld is enthousiast over het resultaat. ''We gaan zeker bekijken of we dit initiatief een vervolg kunnen geven. Om de twee of drie jaar bijvoorbeeld.'' Ook Timo van Beek, bestuurslid van de Stichting Alive! voelt daar veel voor. Hij zal dan zeker van de partij zijn. De voortzetting hangt vooral ook af van het beschikbaar stellen van de prijzen. Daarvoor is de gemeente Veenendaal verantwoordelijk die, om het cultuurbewustzijn in de gemeente wil stimuleren, hiervoor de middelen beschikbaar stelde. Plaats nummer drie was voor Lishanne Compagnie met een kleurrijke foto van een herfstblad. Ook Pieter Limbeek eindigde op de derde plek met een herfstfoto. Beiden kregen 12 stemmen. Plaats twee was voor Amy Versteeg met 'Sprong'. Op deze foto, genomen achter boerderij De Eekhoeve en waarvoor haar vriendin moest springen, stemden 28 personen.
Museumsecretaris Annemiek Schweinsberg laat weten dat twee winnaars zich nog steeds niet hebben gemeld, ondanks dat twee weken geleden hun namen bekend werden en deze ook zijn gedeeld op websites.

Spoedig melden

Ze vraagt dan ook of deze winnaars in de categorie 'Jonger dan 15 jaar' zich zo spoedig mogelijk bij haar willen melden.
Het gaat om Pieter Groenendijk die een tweede prijs verdiende met een foto van een bos. Hij wint daarmee een workshop smartphone fotografie. De eerste prijs in deze categorie was voor Pelle van Leeuwen. Het is een prijs van tweehonderd euro, een workshop smartphone fotografie en publicatie in het vakblad.
Hij maakte een foto genaamd ´Snelweg´. We zien de hoger gelegen snelweg met afslagborden van onder af gezien. Onderwijl klimt iemand het talud op. Het is een foto vol met spanning en bijzonder creatief geschoten, zo oordeelde de jury.
Maar ook Pelle heeft zich niet gemeld en kon ook niet getraceerd worden door de organisatie.

De winnaars Pieter Groenendijk en Pelle van Leeuwen zijn leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal. Deze school wil niet meewerken aan het verzoek of de leerlingen zich willen melden. Vandaar via de krant. Reageren spoedig bij museumsecretaris Annemiek Schweinsberg via secretaris@museumveenendaal.nl.

Meer berichten