Foto: Daniëlle Wagensveld

Nachtschrijver NYX in De Cultuurfabriek

Op vrijdag 14 december om 17.00 uur vindt er een bijzondere happening plaats op het Kees Stipplein bij De Cultuurfabriek. Licht- en Nachtschrijver NYX start op het plein en vervolgt dan haar weg naar Theater De Lampegiet als prelude op het X-Mas Lights festival. De Nachtschrijver is ongeveer 3 uur non-stop onderweg.

Veenendaal - Nachtschrijver Nyx schrijft gedichten met oplichtend zand. Letter na letter verschijnt de tekst traag uit de machine. Eenmaal geland op de grond vormen de letters woorden, en woorden worden weer poëtische teksten. Het publiek leest mee terwijl NYX haar teksten aan de straat toevertrouwd. De wonderbaarlijke schrijver leidt de tekst en de lezer door nachtelijk Veenendaal.

Machine

Nyx is een computergecontroleerde machine met een menselijke operateur die haar bestuurt. Twee wielen kunnen haar vooruit en achteruit laten rijden, en een arm met een poederstrooier zorgt voor het schrijven. De techniek die is gebruikt, is zo gebouwd, dat deze met zand letters en tekeningen kan schrijven. Er wordt geschreven met een mix van fotoluminescentiepoeder en minuscule glasparels. Deze mix is niet schadelijk voor het milieu en kan gemakkelijk met een bezem en wat water worden weggeveegd.

Gijs van Bon

Gijs van Bon is de ontwerper en maker van de machine. Hij woont en werkt in Eindhoven waar hij de Design Academy volgde. Daarnaast deed hij een vervolgopleiding Theatervormgeving aan de HKU in Utrecht. Gijs van Bon maakt bijzondere objecten die sterk tot de verbeelding spreken. Met behulp van computergestuurde elektromotoren weet hij zijn kunstwerken constant te laten bewegen, zodat er steeds wisselende vormen ontstaan. Gijs van Bon stond onder andere op het Oerol festival en het Witte de With festival maar inmiddels is hij ook steeds vaker werkzaam over de hele wereld.

NYX start om 17.00 uur op het Kees Stipplein voor De Cultuurfabriek. En langzaam 'loopt' ze door het centrum van Veenendaal richting Theater De Lampegiet waar om 18.45 uur X-Mas Lights start, een festival vol muziek, cabaret en magie.

Looptijd van de NYX: 17.00 uur tot 20.00 uur.

Meer berichten