Symposium over koningin Wilhelmina

Op zaterdag 24 november organiseert Kasteel Amerongen van 10.00 uur tot 16.00 uur een conferentie in de Andrieskerk te Amerongen over Wilhelmina en de komst van Wilhelm II.

Amerongen - Op 11 november 1918 arriveerde keizer Wilhelm II in Nederland en werd ondergebracht in Kasteel Amerongen. Wat was de achtergrond van zijn komst naar Nederland? In hoeverre was koningin Wilhelmina daarbij betrokken? En wat betekende zijn komst voor de hoogadellijke dynastie van de Hohenzollern? Prof. Dr. Beatrice de Graaf en Prof. Dr. Jacco Pekelder zijn de sprekers.

Prof. Dr. De Graaf deed onderzoek naar de vraag of Wilhelmina betrokken was bij de komst van Wilhelm II. Deze vraag speelt als sinds 1918, maar werd nooit eerder fundamenteel beantwoord. Zijn presenteert haar onderzoeksresultaten tijdens dit symposium. Paul Moeyes vertelt over de familie van Aldenburg-Bentinck die onverwacht gastheer moest zijn voor de keizer. 

Prof. Dr. Jacco Pekelder spreekt over troonsafstand van Wilhelm II en daarmee het einde van de Hohenzollerns. Op 28 november 1918 tekende Wilhelm II zijn abdicatie als Koning van Pruisen en keizer van Duitsland. Duitsland werd van monarchie republiek en het geslacht dat 500 jaren in Pruisen aan de macht was geweest raakte zijn positie kwijt.

Kosten en tickets bestellen

Kosten van deelname 50 euro, incl. lunch, koffie/thee en bezoek aan Kasteel Amerongen. Tickets zijn alleen online te bestellen. Op de website van Kasteel Amerongen vindt men het hele programma.

Meer berichten