Fieke Romijn (l) met Anne Hofland in hun stand met 'potato twisters', een Amerikaans product die we op veel foodtruckfestivals of op kermissen tegenkomen. (Alle foto's: Martin Brink/Rijnpost)
Fieke Romijn (l) met Anne Hofland in hun stand met 'potato twisters', een Amerikaans product die we op veel foodtruckfestivals of op kermissen tegenkomen. (Alle foto's: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

Leerlingen 3TL Plus van de CSV maken eigen foodfestival

Door Martin Brink

Veenendaal - De Christelijke Scholen Gemeenschap Veenendaal; dat is toch alleen voor praktijkonderwijs? Misschien wordt daar zo over gedacht maar wie echt een kijkje neemt in het steeds vernieuwde schoolse systeem, weet dat het totaal anders ligt. Neem nu het foodfestival, afgelopen donderdagavond gehouden. Het maakt onderdeel uit van een groter geheel waarin zes segmenten - lees lessen - samenkomen. De uitvoering werd gedaan door de 50 leerlingen van 3TL (Theoretische Leerweg) Plus. Hierin komen theorie en praktijk op niveau samen. ''We hebben leerlingen met Havo-advies maar die toch meer van de praktijk willen weten. Wij kunnen dat hier aanbieden. Vandaar TL Plus,'' aldus woordvoerster Virginie van Driel. In groepen van 25 personen hebben zij de onderwerpen vorm gegeven.

Het was er gezellig druk donderdagavond in de centrale hal van de school aan de Sportlaan. En: het rook er verleidelijk naar de meest lekkere en favoriete hapjes! Dat was ook niet verwonderlijk: jongeren - in de leeftijd van veertien en vijftien jaar - hadden gezamenlijk zeven kraampjes ingericht. Vandaar uit verkochten ze zelf gemaakt voedsel. Nadat ze even over vieren hadden 'voorgegeten' (patat en met een snack blijkt nog steeds het favoriete voedsel!) ging het vanaf vijf uur pas echt los. Per groepje hadden ze zich gespecialiseerd in bepaalde gerechten of landen. ''We moesten een thema bedenken. We kozen voor Amerika via een potato twister,'' zegt Anne Hofland. Zij vindt het een leuk onderwerp evenals de opzet van het Foodfestival.

Evenementen

''Ik wil later iets in de evenementensfeer gaan doen en beraad mij nog op een passende vervolgopleiding.'' Later komt Fieke Romijn in de stand staan en prijzen ze hun zelfgemaakt voedsel als volleerde standhouders aan. Want dat is de bedoeling: bezoekers, ouders en andere familie van de leerlingen, verleiden om iets aan te schaffen. Die kopen buiten in de tot verkoopwagen omgebouwde bouwkeet muntjes. Vervolgens kosten de porties bij de kraampjes een halve of één munt. ''Dat is juiste het mooie van het geheel. De leerlingen hebben niet alleen alles zelf gemaakt maar ook de uitnodigingen vervaardig en rondgestuurd en kosten berekend wat betreft de inkoop en de opbrengst. Zo komen alle lessen aan bod,'' zegt Virginie van Driel die als orthopedagoog verbonden is aan de CSV.

Zes onderwerpen

Tegen half zes loopt het er al aardig vol. De onderwijskrachten Noran Willemsen (wiskunde) en Petra Vandersteen moeten vele vragen beantwoorden en kijken tevreden mee. Er zijn zes onderwerpen gekozen die alle vijftig leerlingen volgen en uitdiepen. Ze komen allemaal aan bod en in wisselende volgorde: zorg en innovatie, foodfestival, escaperoom, politieke partijen, outdoor experience en huis van de toekomst. Soms gebeurt de uitwerking er van binnenshuis, vaak zoekt de organisatie contact met derden.
Die komen op school om de leerlingen voor te lichten. Een vertegenwoordiger van The Maxx in Veenendaal bijvoorbeeld kwam graag langs en gaf aanwijzingen voor een escaperoom. Met Sport Totaal in Veenendaal zijn er nog gesprekken om het thema Outdoor Experience uit te werken in het outdoorpark in Overberg. Ook een GPS-tocht werd uitgezet.

ChristenUnie

De politiek kwam die middag ook aan de orde. ChristenUnie-raadslid Willem van Braak legde een groep op het gemeentehuis uit wat politiek is. Van Braak was ooit verbonden aan de school en dus waren de lijntjes naar de politiek kort.
Voor het huis van de toekomst is contact gezocht met het Veenendaalse bedrijf INNAX aan de Plesmanstraat. Iemand van deze 'gebouwenvernieuwer' kwam ook persoonlijk uitleg geven. Zo krijgen de leerlingen levensechte opdrachten mee. Opvallend deze avond was dat een aantal stands duidelijk de voorkeur had bij de bezoekers. Virginie van Driel: ''Ook dát is een leermoment. Nu kunnen ze zelf ervaren wat snel loopt en welke wat minder.''

Kip en hamburgers

En die hardlopers waren de stands met gebraden kipstukjes en de hamburgers. De jongeman met de pizza's had het een stuk rustiger evenals de kraam met pannenkoeken in tal van smaakvarianten.
De dame met de gebakachtige zoetigheden had het helemaal rustig al verzekerde ze dat ''het net ervoor heel druk is geweest.'' De meisjes van de potato twisters hebben geen reden tot klagen. Zij verkopen stug door. Het loopt er af en aan.

Festival Ede

Voor het foodfestival kregen de leerlingen steun van Frans Nagel, organisator van het Foodtruckfestival Ede (en op nog negen andere plaatsen in ons land). Frans gaf ze tips en trucs mee: wat wel werkt en wat niet. Hij nam deze avond ook een kijkje en constateerde tevreden dat de leerlingen er flink wat werk van hadden gemaakt. Tegenover de verslaggever van deze krant uitte hij nog wel een lichte teleurstelling over het feit dat het nog steeds niet lukt om in Veenendaal een Foodtruckfestival op poten te zetten.
''We hebben het een paar jaar geleden gehouden in het Stadspark. Dat was een succes. Kortgeleden hebben we weer een aanvraag voor een vergunning bij de gemeente ingediend maar ik hoor maar niets. Misschien dat er andere krachten meespelen?''

Stadsstrand?

Frans weet dat er op het Stadspark dit soort activiteiten niet meer worden gehouden. Dus hij wil graag naar het centrum, naar het Stadsstrand bijvoorbeeld. Dat lukt maar niet. ''Maar we wachten af.'' Namens de 25 leerlingen van deze groep kreeg hij uit handen van Charlotte van Tuijl een doosjes bonbons aangeboden.

Meer berichten