Piet blijft gewoon zwart in Veenendaal, al gaat de burgemeester nog wel op verzoek van de partij DENK, met de organisatie praten. (Foto: archief)
Piet blijft gewoon zwart in Veenendaal, al gaat de burgemeester nog wel op verzoek van de partij DENK, met de organisatie praten. (Foto: archief)

Geen gekleurde pieten in Veenendaal

Veenendaal - Dit jaar komt er nog geen alternatief voor Zwarte Piet. Burgemeester Piet Zoon beloofde echter om nog voor het einde van het jaar in contact te treden met de organisatie om te bekijken wat mogelijk is. Die toezegging deed hij tijdens de Begrotingsbehandeling van de raad afgelopen maandagavond.
Zijn toezegging kwam na een amendement van de partij Denk. Gökhan Çoban, fractievoorzitter van DENK, meent dat de ''racistische kenmerken kwetsend zijn voor sommige groeperingen in de Veenendaalse samenleving.'


Zoon legde zijn voorzitterschap even neer, hij gaf het over aan Tineke Bette, om als burgemeester uitleg te geven over het ingediende amendement. ''Komende zaterdag om 14.45 uur om precies te zijn ontvang ik Sinterklaas op de Markt. Maar we spreken nu over een amendement van DENK.''
Alternatief

Alternatief

DENK wil een alternatief voor de Zwarte Piet, daarmee inhakend op de jaarlijkse discussie die landelijk gevoerd wordt. DENK wil gekleurde pieten. Maar daar kon burgemeester Zoon weinig aan doen. Toezeggingen daarover gaf hij niet, ondanks het aandringen van DENK. Zoon noemde het geen taak van de raad om daarover te beslissen. ''We kunnen wel ons daarover uitspreken maar het blijft een taak van de organisatie om daarover te beslissen.'' DENK legde zich bij deze toezegging neer en trok later het amendement in.

Geen gekleurde pieten

De organisatie liet vorig jaar in deze krant al blijken dat de hele discussie rond wel of geen zwarte piet, iets is wat in het westen van ons land speelt. Daarom denkt men er niet over om gekleurde pieten in te zetten. Die blijven in Veenendaal dus gewoon zwart, bruin zo u wil.

Meer berichten