De 'stervende zwaan', uitgevoerd door Heleen van der West. Zij was één van de uitvoerenden tijdens de jubileumvoorstelling. (Foto: Pieter Vane)
De 'stervende zwaan', uitgevoerd door Heleen van der West. Zij was één van de uitvoerenden tijdens de jubileumvoorstelling. (Foto: Pieter Vane) (Foto: )

Meersterconcert voor Veenendaalse muziekdocent Arie Moll

Door Pieter Vane

Veenendaal - In muziekschool De Muzen aan het Kees Stipplein werd vrijdag 9 november een meesterconcert gegeven ter ere van het 40-jarig lustrum van orgel- en keyboarddocent Arie Moll. Onder grote belangstelling van leerlingen, ouders en bezoekers werd er door de docenten van het Spectrum een concert gegeven in de grote concertzaal.

Er werd een uitvoering gespeeld van een stuk van de Franse componist Camille Saint en wel het carnaval der dieren uit 1886. Het is een veertiendelige compositie voor ensemble of klein orkest. In Le Carnival des Animaux wordt muzikaal enigszins de draak gestoken met het leven van de dieren. Afhankelijk van de diersoort worden verschillende instrumenten gebruikt. Zo wordt er in het deel 'kippen en hanen' door strijkinstrumenten muzikaal een scene nagebootst, soms onderbroken door solo-piano stukjes. Door tempowisselingen in de muziek worden de verschillende dieren karakters uitgebeeld.

Pianoduet

De avond begon om 19.00 uur. Na een welkomstwoord van directeur Clemens Rosmulder, tevens de dirigent van vanavond, werd er een pianoduet gespeeld door de leerlingen May-lin Lapré en Nine Bakker. Een vogelvluchtvertolking (Flight of the Bumblebee) op de piano door scheidend muziek student Levi van der Pol bracht de handen van de bezoekers op elkaar. Aansluitend werden er door het docenten-orkest verschillende conversatie's van dieren muzikaal uitgebeeld op een soms ontroerende wijze of met humoreske inslag weergegeven aan het genietend publiek. De delen van de muziek werden aan de zaal verkondigd door gastvrouw Marthie Overeem, docente toneel en musical. Bij het vertolken van de 'stervende zwaan' van choreograaf Michel Fokine (1905) door Heleen van der West werd het doodstil in de zaal. Na het stuk kreeg Heleen een staande ovatie. Tenslotte werd het laatste nummer gespeeld door het orkest met inzet van alle muziekinstrumenten. De leden van het orkest namen het applaus van de zaal in ontvangst.
Daarna volgde in de hal een receptie voor Arie Moll.

Meer berichten