De foto's werden zorgvuldig bekeken. (Foto's: Hennie Henzen)
De foto's werden zorgvuldig bekeken. (Foto's: Hennie Henzen) (Foto: Hennie Henzen)

Bezoek expo Nieuwewegseschool school boven verwachting

Door Anne Slok

De Historische Vereniging Oud Veenendaal heeft een tentoonstelling georganiseerd over De Nieuwewegseschool. Dit schoolgebouw werd in 1903 geopend en in de jaren '70 gesloopt. Tal van Veenendalers hebben hier hun eerste schooljaren doorgebracht. De HVOV beschikt over honderden foto's en attributen die de herinnering aan deze school levend houden. De werkgroep Documentatie heeft een deel van deze foto's tentoongesteld.

Afgelopen zaterdag om 10:00 toen de Cultuurfabriek haar deuren openden stond er al een groep belangstellenden te wachten. Heleen van Ommeren, ooit leerkracht van deze school, opende de tentoonstelling door het starten van de drie verschillende PowerPoint presentaties die via diverse schermen te zien waren. Heleen, die nog steeds boeiend kan vertellen, haalde herinneringen op van haar tijd als leerkracht van deze school.

Hoe ze Jan Fondse leerde kennen die ook als meester aan deze school was verbonden. Het klikte zo goed tussen deze twee dat er zelfs een huwelijk volgde. Ook werden er diverse anekdotes verteld onder het luisterend oor van het publiek.

'Dat ben ik!'

Na de officiële opening konden de bezoekers langs de foto's lopen en kijken of er bekenden te zien waren. Wat leuk om dan te horen: "Kijk, dat ben ik !" Of, "Oh wat was ik toch een lief kind vroeger." Ook werden de presentaties belangstellend bekeken. Mevrouw Van Hoeflaken had een foto uit 1920 per mail toegestuurd. Wat dit dan zo leuk maakt is dat je normaal gesproken er geen namen meer bij vindt. Echter wist ze er nog wel een paar te herinneren.

Ze kon haar moeder aanwijzen die toen in deze klas zat en nog enkele andere klasgenootjes die op de foto staan. Gelukkig was ze afgelopen zaterdag ook present om te kijken of we haar foto gebruikt hadden. Er werden nog meer foto's geschonken of aangeboden om te scannen. Zo is de collectie van de Historische Vereniging nog verder uitgebreid. Maar hoe bijzonder ook de schenking van meneer Van de Weerd. Een jubileumuitgave werd geschonken van 50 jaar Christelijk onderwijs in Veenendaal, daterend uit 1913.

Naast het bekijken van de vele foto's en de presentaties was er nog iets dat deze dag zo bijzonder maakte. Veel bezoekers kwamen oud-klasgenoten tegen. Sommigen hadden elkaar tientallen jaren niet meer gezien. Er werden al voorstellen gedaan om een reünie te gaan organiseren.

Enschede

De belangstellenden, het waren er zaterdag zo'n 200, kwamen niet alleen uit Veenendaal, maar ook van ver. Er was zelfs een bezoeker die speciaal uit Enschede was gekomen. Rijk vond het de moeite waard zo vertelde hij.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen op zaterdag 10, en zaterdag 17 november van 10:00 tot 16:00. Ingang Cultuurfabriek, te bereiken via de gezamenlijke ingang van Museum en Historische vereniging. De toegang is gratis.

Meer berichten