Karel Eckelboom en zijn vrouw Claudia die enkele dagen per week ook in de gebakkraam te vinden is. (Foto: Martin Brink/Rijnpost)
Karel Eckelboom en zijn vrouw Claudia die enkele dagen per week ook in de gebakkraam te vinden is. (Foto: Martin Brink/Rijnpost) (Foto: )

Betuwse Gebakkraam staat weer op het Kees Stipplein

Door Martin Brink

Veenendaal - En hij staat er weer! De enige echte Betuwse Gebakkraam. Sinds donderdag 1 november te vinden op het Kees Stipplein. Tot en met 31 december verzorgen Karel Eckelboom, vrouw en dochters weer voor de overheerlijke baksels.

''Een paar weken geleden nog, belde een bedrijf uit Scherpenzeel. Wanneer ik hier weer stond? Ze konden niet wachten.
Ik heb gezegd: op 1 november sta ik er.'' Karel Eckelboom vertelt het lachend terwijl hij het zorgvuldig gemaakte beslag (doorgaans met krenten en rozijnen) in het eerste vet laat glijden.

Goudbruin

Dat gebeurt met een zelfontworpen bak die gevuld wordt met het beslag en boven de bakplaat kan worden gehangen.
Een klik aan een hendel zorgt ervoor dat steeds eenzelfde hoeveelheid in het vet valt. Na een paar minuten is het in zoverre goed dat de lichtbruine bollen naar de tweede bak worden overgeheveld.
Die is 180 graden waardoor de ballen goudbruin worden afgebakken. ''In zo'n vijf minuten'', vertelt Karel. De nu 47-jarige oliebollenexpert staat al vanaf zijn negentiende in de kraam, onder meer in Veenendaal. Dat is de plaats waar hij de laatste twee maanden van het jaar altijd staat.

Vergunningen

Die standplaats nam hij over van zijn vader, hoewel al generaties woonachtig in de Betuwe, is hij geboren in Veenendaal. In de kelder van de Scheepjeswolfabriek, in 1945 toen de familie door evacuatie van Wageningen hier terecht kwam.
Vader Eckelboom doet het tegenwoordig wat rustiger aan. ''Hij regelt vooral de vergunningen met de gemeenten,'' vertelt Karel die op deze eerste dag met zijn vrouw Claudia in de wagen staat.
''Mijn drie dochters werken ook mee, bij toerbeurt.''
Op deze eerste dag weten de mensen de kraam al te vinden. Ook Kees van Wijk, de visboer van het Zwaaiplein, is gekomen om zijn oude vriend de hand te drukken. Jarenlang stonden ze met de kraam naast elkaar op het Zwaaiplein.
Het werd een prettig weerzien. ''We zijn ongeveer even oud en hebben van alles met elkaar meegemaakt,'' zegt Kees die nog steeds lovend is over zijn vaste stek op het Zwaaiplein.
''Het deel waarin ik zit is van mij.''
Hij noemt die aankoop de juiste stap die hij ooit heeft aangedurfd.

Dagelijks vers

Oliebollen, krentenbollen, appelbeignets, chocolade-, Berliner-, en bananenbollen: ze zijn er weer en dagelijks vers gemaakt. Karel Eckelboom: ''Over een paar weken hebben we ook de appelflapjes, die met een gat er in. Die zijn heel populair hier in Veenendaal.'' Het geheim van een goede oliebol? ''De ingrediënten moeten perfect zijn. We gaan voor het beste.'' In deze krant en die van de komende weken staat een mooie actie: bij inlevering van de bon twintig oliebollen voor tien euro. ''Die prijs hanteren we al jaren. We vinden dat de mensen gewoon lekker moeten genieten, ondanks allerlei prijsverhogingen van de ingrediënten.''

TV-serie

De familie Eckelboom is sinds 1928 met de oliebollen en andere lekkernijen actief. Het is een familie die is opgegroeid met kermisattracties en oliebollenwagens. In deze maanden worden ze gevolgd door een team van TV-Gelderland. ''De eerste aflevering is vorige week geweest. Ze zijn ook bij ons langs geweest om te filmen.''

Meer berichten