Alie de Boer WMR in het hart van het toekomstige natuurgebied
Alie de Boer WMR in het hart van het toekomstige natuurgebied (Foto: Willy Hoorn WMR)

Avond over nieuwe natuur in het Binnenveld

Regio - Op woensdag 31 oktober organiseert de Werkgroep Milieubeheer Rhenen een avond over het Binnenveld. Op deze avond zal Rob Janmaat van Stichting Mooi Binnenveld meer vertellen over het burgerinitiatief om via crowd funding ruim 50 ha. natuur te ontwikkelen in het Wageningse deel van de Binnenveld.

Het Binnenveld is het groene hart tussen Veenendaal, Rhenen, Wageningen en Ede. Een deel ligt in de provincie Utrecht en het andere deel in Gelderland.

In 2014 kondigde de Provincie Gelderland verkoop van natuurgrond aan. Toen een groep boeren een deel wilde kopen bracht dat mensen van Mooi Wageningen op een idee en besloten zij ook 50 ha. aan te kopen.

Lokale betrokkenheid

Hiervoor is toen de stichting Mooi Binnenveld opgericht. Lokale betrokkenheid bij natuurbeheer biedt veel voordelen, mensen zullen zich eerder sterk maken voor wat zij als “hun gebied” zien.

Doel is het herstel van authentieke hooilanden in een gebied langs de Grift met blauwgraslanden, levend trilveen en bloemrijke weiden. Dit najaar gaat ter voorbereiding de schop er al in.

Samen met bedrijven, fondsen, overheden en inwoners van Wageningen, Bennekom, Ede, Veenendaal en Rhenen wordt het benodigde bedrag van 200.000 euro bijeengebracht.

Samenwerking

Rob Janmaat van Mooi Binnenveld zal op deze avond uitgebreid vertellen over de plannen voor natuurontwikkeling aan de Wageningse kant van het Binnenveld en hoe daarbij wordt samengewerkt met provincie, staatbosbeheer en boeren. Het totale gebied zal ongeveer 290 ha groot zijn.

Daarna is er een gedachtewisseling over de toekomst van het Binnenveld. Daarbij komt onder meer de vraag aan de orde in hoeverre het initiatief van Mooi Binnenveld een voorbeeld is voor de ontwikkeling van natuur in het Utrechtse deel van het Binnenveld.

Datum 31 oktober; locatie 3Zussen, Kerkewijk zuid 115, 3911 SC Rhenen, het programma begint om 20.15 uur.

Meer berichten