De maaltijden Kom Onder Ons zijn al vijf jaar. Het is een moment van samen zijn en samen eten in Onder Ons. (Foto: Onder Ons)
De maaltijden Kom Onder Ons zijn al vijf jaar. Het is een moment van samen zijn en samen eten in Onder Ons. (Foto: Onder Ons) (Foto: )

Onder Ons Veenendaal is blij met toekenning

Veenendaal - Ontmoetingshuis Onder Ons aan de Fluitersstraat in Veenendaal, beheerd door Jan en Jannie Roelofsen en het team van enthousiaste medewerkers, zijn blij met de toekenning van het Oranje Fonds. Deze toekenning is voor het maaltijdproject Kom onder Ons, vanuit het programma Samen Ouder van het Oranjefonds om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

De maaltijden 'Kom Onder Ons " worden al vijf jaar georganiseerd. Het is een moment van samen zijn en samen eten in Onder Ons. Deze maaltijden zijn speciaal bedoeld voor mensen die het niet leuk vinden om alleen te eten. In de loop van de jaren is het project uitgegroeid van 12 tot 55 gasten. Niet alleen wordt er samen gegeten, maar ook krijgen de jarigen een cadeautje en zijn er vaak optredens van zangers, koren, dichters en sprekers.

Bezoek aan huis

Als er behoefte is aan een bezoekje of bij ziekte worden de ouderen ook thuis bezocht door de vrijwilligers. Onder Ons wil niet alleen een warme maaltijd aanbieden, maar ook verbindend zijn en mensen uit verschillende culturen, jong en oud, met elkaar in contact brengen. Zo koken er diverse vrijwilligers in Onder Ons, zowel Hollandse pot als buitenlands eten. Ook helpen enkele ouderen mee met het voorbereiden van de maaltijd.
Tot grote vreugde van de ouderen en alle medewerkers werd het maaltijdproject van Onder Ons geselecteerd uit bijna 200 aanvragen, waarvan er slechts 25 projecten uit het hele land werden gekozen. Onder Ons is hierbij het enige project gekozen in de regio Midden Nederland. Deze toekenning is voor een periode van drie jaar. Onder Ons wordt ondersteund met geld, coaching, trainingen en zichtbaarheid.
Eenzaamheid is een groeiend sociaal probleem in Nederland en ook in Veenendaal, blijkt uit onderzoek. Om verschillende redenen zoals bijvoorbeeld het langer thuis wonen en het ontbreken van een sociaal netwerk , speelt dit probleem ook bij ouderen.
Het Oranjefonds wil een stap zetten in de bestrijding van eenzaamheid bij ouderen. Om die reden wil ze Onder Ons ook ondersteunen. Onder Ons is blij met de ouderen die de weg naar de maaltijden al weten te vinden, maar is ook nog op zoek naar meer bezoekers. Wie 65 + is of een 65-plusser kent die het niet leuk vindt om alleen te eten, dan is die persoon welkom. Ook zoekt men personen om mee te werken.

Elke eerste of derde maandag van de maand om 18.00 uur is het maaltijdproject. Aanmelden bij Trudie van Wijngaarden, 06-34213105.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt sociale projecten in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Jaarlijks steunt het met zo'n 30 miljoen euro duizenden initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Meer berichten