Leerlingen van de Johannes Calvijnschool leggen een krans. (Alle foto's: Pieter Vane)
Leerlingen van de Johannes Calvijnschool leggen een krans. (Alle foto's: Pieter Vane) (Foto: )

Herdenking bij graf Harold Wakeman in Veenendaal

Foto's: Pieter Vane

Veenendaal - Zoals elk jaar wordt er op 5 oktober met de nodige ceremonie een krans gelegd bij het graf van vliegenier Harold Frederick Wakeman op de algemene begraafplaats. Leerlingen van de Johannes Calvijschool, die het graf hebben geadopteerd, zijn daar ook bij aanwezig. Afgelopen vrijdag was burgemeester Piet Zoon ook aanwezig. Wakeman is de enige geallieerde soldaat die op de Munnikenhof is begraven. Hij stortte met zijn toestel van het type Typhoon in 1944 neer hij De Klomp. Hij werd maar 22 jaar.

Programma

Rond 13.00 uur las dagvoorzitter Hans Wegen op de verzamelplaats voor de Munnikenhof het programma van de ceremonie voor aan de aanwezigen. Hierna ging het, de leerlingen van de Calvijn school voorop, richting het graf van vliegenier Wakeman. Hier aangekomen en nadat iedereen de juiste plaats had ingenomen, nam Hans Wegen het woord met een korte inleiding over de herdenking en het noemen van de aanwezigheid van de getuigen van toen, met een terugblik op de dramatische 5e oktober 1944. Leerlingen van de Calvijnschool droegen vervolgens een gedicht op.

Vredig

Getuige Riky van Ekris las een brief voor over hoe ze het moment ervoer toen ze de dode vliegenier Wakeman na het neerstorten van zijn toestel op de grond zag liggen: ''Hij lag er zo vredig bij, gezien door de meisjes ogen van toen, alsof hij ieder moment zijn ogen open zou doen". Vervolgens werd een aantal kransen gelegd. De mannen van het Veteranen Contact Veenendaal vormden de erewacht.

Meer berichten